Nieuwe Lampegiet met filmhuis, twee zalen en vergaderruimte

Foto: veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Een nieuw theater met grote zaal, kleine zaal en vergaderzaal met filmhuisfunctie. Volgens het college van burgemeester en wethouders past dit bij de eerder door de raad vastgestelde uitgangspunten. Dit nieuwe theater is gepland op ongeveer dezelfde plek in de Duivenweide. De rest van dit gebied wordt omgetoverd tot een park met evenemententerrein en op termijn een parkeergebouw en woningen. Op 30 mei beslist de gemeenteraad over dit voorstel.

Wethouder Dylan Lochtenberg: “Veenendaal groeit en daar past een aantrekkelijke culturele ontmoetingsplek bij. Theater Lampegiet is echt aan vervanging toe. De staat van het gebouw is slechter dan de buitenkant doet vermoeden. Ik ben dan ook blij dat we de raad voorstellen voor een nieuw theater met filmhuisfunctie te gaan. Dit past bij de ambities die we als gemeente hebben.”

Culturele ontmoetingsplek
In mei 2023 heeft de raad de uitgangspunten voor een nieuw theater vastgelegd. Inmiddels zijn de verschillende mogelijkheden verder uitgewerkt. Het nieuwe theater is meer dan alleen een theater. Het is een culturele ontmoetingsplek. Het is dé plek waar de inwoners van Veenendaal graag naar toe gaan om te ontspannen en waar iedereen zich meteen thuis voelt. Een plek voor kinderen om zich te uiten, jongeren kunnen zich er ontwikkelen en voor ouderen is het een leuke avond uit. Het nieuwe theater draagt daarnaast bij aan de levendige binnenstad door een brede programmering en de combinatie van theater, film en horeca. Ook zorgt een nieuw theater er mede voor dat Veenendaal een aantrekkelijke plek is om te wonen en werken.

Financiële middelen

Op dit moment maakt de raad een afweging waar de gemeente de komende jaren geld aan uitgeeft. Jaarlijks houden we in de begroting al rekening met 1 miljoen euro aan kosten voor het theater. Dit is niet genoeg, ook niet om het huidige theater langer open te houden. Voor een nieuw theater met een grote en kleine zaal en filmfunctie is vanaf 2028 3,78 miljoen euro extra per jaar nodig. Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het gebouw, maar ook om voorstellingen in het theater te laten draaien, meer ruimte te geven aan amateurvoorstellingen en een ruimere programmering voor het filmhuis. De gemeenteraad neemt op 30 mei een besluit over een voorkeursscenario voor het theater. In juni beslissen ze of ook het geld voor dit scenario vanaf 2028 opgenomen kan worden in de begroting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen