Couture jurk 2011 ‘Irradiance’ van Jan Taminiau in Stadsmuseum

Foto: Joep Vogels

VEENENDAAL – Jan Taminiau maakte in februari 2011, tijdens de opening van de Amsterdam Fashion Week, furore met de couture collectie ‘Irradiance’. De jurk is in bruikleen van het TextielMuseum Tilburg en is nog t/m 21 juni 2024 te zien in Stadsmuseum Veenendaal.

Alle stoffen zijn in het TextielLab in Tilburg geweven. Deze couture jurk, gemaakt van glow-in-the-dark-garen, is inclusief masker en hoge pumps aangekocht door het TextielMuseum Tilburg. De couture jurk staat symbool voor verstoppen en onthullen, maar ook voor veranderingen, terwijl de tijd doortikt. De jurk is in wit, zilver en grijstinten. Daarbij is glow-in-the-dark-garen toegepast waardoor de barokke patronen in een duistere setting oplichten.

Stadsmuseum Veenendaal exposeert deze couture jurk omdat Taminiau authentieke textieltechnieken heeft toegepast. De stof is op ambachtelijke wijze geweven. Veenendaal is van oudsher een plaats met wolfabrieken. Vanaf de 16e eeuw spon men thuis draden en werd er op kleine schaal geweven. In de wolfabrieken als Scheepjeswol, Gehéniau en VSW werd volop geweven. Het authentieke ambacht weven wordt door de innovatieve couturier Jan Taminiau in zijn moderne ontwerpen verwerkt en in ere gehouden!   Zo is de couture jurk ‘Irradiance’ uitgevoerd in dubbelweefsel. Een plat vlak bestaande uit verschillende lagen, dat door open te klappen zijn driedimensionaliteit krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen