Cabaretier Andries Tunru geeft diep kijkje in zijn leven

Foto: Jaap Joris Vens

VEENENDAAL – Andries Tunru speelt donderdag 4 april in Theater Lampegiet. Marmer is een innemende en openhartige voorstelling over zijn troebele jeugd, die verbonden is aan zijn eventuele eigen kinderwens. Het is Andries’ meest persoonlijke voorstelling ooit.

Bij Andries Tunru thuis werd aan het eind van de dag de rekening opgemaakt van het Pluimenspel. Voor elke goede daad kreeg je er één pluim bij, voor elke misstap ging er één af. Andries eindigde meestal boven de streep en dat liet hij de ‘netto negatieve kinderen’ triomfantelijk merken.

Dat systeem klinkt misschien zo gek nog niet, maar de kinderen waren hierdoor de hele dag verkrampt bezig met de stand van zaken. Andries vertelt geen angstaanjagend verhaal over geweld, maar zijn stiefvader hield het gezin wel in de wurggreep. Zijn vader sloeg niet, maar er zitten bij Andries wel blauwe plekken van binnen. Zonder overdreven emotioneel en dramatisch te worden, legt hij een vraag op tafel die werkelijk van levensbelang kan zijn: wat als hijzelf kinderen krijg?

In Marmer beitelt Andries blijmoedig en voortvarend al het overbodig uit zijn leven weg tot hij diep in zichzelf alleen maar overhoudt wat ertoe doet. Hiermee neemt hij een voorbeeld aan de kunstenaar Michelangelo en creëert hij zijn eigen kunstwerk uit Marmer.

Andries Tunru won prijzen op drie verschillende cabaretfestivals en maakte furore via LingoDumpert en De Slimste Mens. Hij is lid van het cabaretteam van Spijkers met Koppen (NPO Radio 2), en vormt samen met Stefan Hendrikx improvisatieduo Beperkt Houdbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen