Een swingende “Color Purple” en hartverwarmende “Holdovers”

Foto: Filmdepot

VEENENDAAL – Dit weekend zijn er twee filmvoorstellingen van Filmhuis Veenendaal in Spectrum: zaterdag 16 maart The Color Purple om 20:00 uur en op zondag 17 maart om 14:30 uur The Holdovers. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

THE COLOR PURPLE

The Color Purple, het meeslepende verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Er is een nieuwe versie gemaakt van de geliefde speelfilm uit 1985. Nu gevat in een musical-uitvoering. Niet minder dan Oprah Winfrey, Steven Spielberg en Quincy Jones staan garant voor de productie van deze film. Ze voeren dan wel niet de regie maar met deze ervaren personen is honderd procent entertainment gegarandeerd. De regie is in handen van de Ghanese Blitz Bazawule. De film is gebaseerd op de beroemde roman van Alice Walker, die hiermee in 1982 de Pulitzerprijs won. Opvallend in deze film zijn de decors en de kostuums waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard. Muziek en dans dragen de film, meer nog dan de dialogen. Het draait allemaal om het emancipatoire verhaal van de Afro-Amerikaanse Celie, die te kampen heeft met geweld en vrouwenhaat op het platteland van Georgia rond 1900. Deze nieuwe verfilming van The Color Purple is een uitbundige lofzang op sterke vrouwen en individuele veerkracht.  De geschiedenis van Celie is onthutsend, het verhaal meeslepend en uiteindelijk ook hoopgevend. Als jonge tiener wordt Celie verkracht door de man die ze haar vader noemt. Ze wordt tweemaal zwanger. De baby’s worden bij haar weggehaald en Celie wordt uitgehuwelijkt aan Mister, een horkerige weduwnaar met jonge kinderen, die eigenlijk zijn oog had laten vallen op Celie’s jongere zus Nettie. En dat is nog maar het begin. The Color Purple is vaak beschreven als een feministische roman, waarin vrouwen elkaar steunen en verheffen. Maar het is ook een religieus boek, in de zin dat Walker een hogere macht beschrijft die zich toont in de natuur en in de mens. Niet de God uit de Bijbel – tot wie Walkers Afrikaanse voorouders zich gedwongen moesten bekeren – maar een godsgevoel. Een bijzonder verhaal maar ook een swingend verhaal!

THE HOLDOVERS

In The Holdovers, van de veelgeprezen regisseur Alexander Payne, speelt de chagrijnige leraar Paul Hunham (Paul Giamatti) een belangrijke rol. Op de campus van een prestigieuze Amerikaanse school moet hij tijdens de kerstvakantie achterblijven om toezicht te houden op het handjevol leerlingen dat nergens anders heen kan. Tegen de verwachting in vormt hij een band met een van de leerlingen, de slimme onruststoker met problemen (debutant Dominic Sessa).  Verder is er het hoofd van de schoolkeuken (Da’Vine Joy Randolph) die recent haar zoon verloren heeft in Vietnam. The Holdovers is een bijzonder ontroerende instant-klassieker waarbij de sikkeneurige geschiedenisleraar in de opmaat naar kerst langzaam ontdooit. “Hartverwarmend”, aldus een recensent, ”een film die je jaarlijks moeiteloos weer kunt kijken.” In de Amerikaanse staat Massachusetts onderwerpt leraar Hunham op een jongenskostschool zijn leerlingen aan een hardvochtige vorm van heropvoeding. Hunham staat op de school bekend als retorisch talent. Regelmatig beschimpt hij met verbaal geweld zijn collega’s, leerlingen en superieuren. Daardoor pakt men hem vaak met handschoenen aan. Terwijl hij door de scholieren achter zijn rug om juist wordt geridiculiseerd: ze noemen Hunham ‘walleye’, omdat hij scheelt kijkt. De man heeft echter van zijn werk zijn leven gemaakt. Hij is een einzelgänger die zijn dagen slijt op zijn kamertje. Regisseur Alexander Payne haalt het beste naar boven in zijn hoofdrolspelers. Payne laat zijn drie verloren zielen steeds wat dichter naar elkaar toe groeien, waarna ze, bepakt met wat levenslessen, weer hun eigen weg gaan. The Holdovers een moderne tragikomische klassieker, die moeiteloos ontroert, verwarmt en vrolijk stemt.

 

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72. Reserveer tickets op www.filmhuisveenendaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen