Rollenpatronen doorbreken en verwachtingen van mensen negeren

Scene uit The Holdovers
Scene uit The Holdovers
Foto: Universal Pictures International

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal heeft voor het aanstaande weekend drie voorstellingen gepland. Op vrijdag 8 maart om 20.00 uur is de Jordaanse film Inshallah A Boy te zien, over de problemen van een weduwe. Zaterdag 9 maart om 20.00 uur draait The Holdovers, een Amerikaanse dramatische én komische film over drie mensen die noodgedwongen met elkaar moeten leven. Op zondag 10 maart om 14.30 uur wordt Priscilla vertoond, een film over Priscilla’s huwelijk met Elvis. In alle drie de films draait het om wat de omgeving van mensen verwacht.

Inshallah a Boy

Filmhuis Veenendaal kiest op internationale vrouwendag voor deze Jordaanse thriller. De 30-jarige Nawal probeert weer zwanger te worden. Als haar man plotseling overlijdt dreigt de weduwe het leven dat ze gewend is, kwijt te raken. Nawal’s zwager Rifqi laat haar fijntjes weten dat de schoonfamilie van een vrouw zonder zoon recht heeft op een deel van de erfenis. Het lijkt erop dat Nawal haar huis uit moet en haar dochter moet afstaan. Maar Nawal is niet voor een gat te vangen.

The Holdovers

In de film The Holdovers zijn drie mensen tot elkaar veroordeeld in een kostschool. Met kerst vliegen de leerlingen van deze school voor rijkeluiskinderen uit om zich bij hun ouders te voegen. Eén van de leerlingen, Angus Tully, kon niet naar huis omdat zijn moeder de kerstdagen liever samen met haar nieuwe liefde doorbrengt. Ze geeft ook geen toestemming voor de ski-trip. Angus blijft daardoor als enige leerling achter op school.

De impopulaire leraar Paul Hunham moet met kerst op school blijven om op Angus te passen. Paul is niet geliefd bij de leerlingen, maar evenmin bij zijn vakgenoten. Hij is het type docent dat een leerling een onvoldoende geeft, ook als de ouders belangrijke sponsoren van de school zijn. Paul heeft een laag zelfbeeld, dat hij verbergt achter een arrogante houding.

De derde holdover is de drinkende en rokende kokkin Mary Lamb (BAFTA-winnaar Da’Vine Joy Randolph). Haar stille verdriet is de dood van haar enige kind in Vietnam. De drie achterblijvers met hun verborgen verdriet dragen een masker in het dagelijks leven. Is de film voorspelbaar? Nee, want de maskers gaan af.

Priscilla

Het gevoelige filmportret Priscilla toont de binnenkant van het huwelijk van Elvis Presley en Priscilla. De film volgt Priscilla vanaf hun ontmoeting tot haar leven met Elvis op Graceland. De relatie begint ongewoon, omdat Priscilla’s ouders Elvis toestaan haar voogd te worden totdat ze trouwen. Calee Spaeny, die Priscilla speelt, is overtuigend als verliefde tiener én als volwassen vrouw, die besluit dat ze het Elvis-circus wil verlaten. De film is gebaseerd op de memoires van Priscilla Presley.

 

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Voor tickets en informatie zie www.filmhuisveenendaal.nl .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen