‘Eerste overlijden in hospice vergeet ik nooit meer’

Foto: Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL – Willemijn Doornenbal (37) is vrijwilliger bij Berkenstein Hospice en Thuis aan de Vondellaan in Veenendaal. “Het is fijn om er te zijn voor de gast én voor de familie en vrienden om diegene heen.”
Ze wil er graag voor een ander zijn. Naast haar opleiding tot predikant – geestelijk verzorger is ze ook vrijwilliger bij Berkenstein Hospice en Thuis. Dat vindt ze een geweldige combinatie. “Toen ik zag hoe mijn moeder mijn zieke vader hielp, wist ik hoe fijn het is als anderen er voor je zijn.”
“In 2020 kwam ik in Veenendaal wonen. Ik zocht iets wat aansloot bij mijn opleiding en eerdere ervaringen in de zorg. Ik keek op de website van Sociaal Startpunt Veenendaal en kwam uit bij Berkenstein Hospice en Thuis. De perfecte combinatie tussen mijn werk en interesses. Ik kan anderen helpen én ervaring opdoen.”
“Als vrijwilliger bij het hospice krijg ik goede ondersteuning. Ik kreeg meerdere introductiecursussen aangeboden. Ook volgde ik de basiscursus van het hospice. Deze cursus bestaat uit meerdere dagdelen. Het bereidde me voor op het geven van zorg in de laatste levensfase van mensen. En ik leerde wat de basisafspraken in het hospice zijn. Op die manier werd ik als vrijwilliger goed voorbereid. Mijn ervaring is dat je er kan zijn voor de gast, maar ook voor de familie en vrienden om diegene heen. We gaan de dood niet uit de weg. Dat is nu eenmaal iets wat bij het leven hoort. Maar er wordt hier ook veel gelachen, hoor. Dat is belangrijk. Vaak heb ik leuke, ontspannen gesprekken.”
“Het eerste overlijden dat ik in het hospice meemaakte, vergeet ik nooit meer. Een gast zou volgens de verwachtingen niet snel overlijden. Op een gegeven moment ging de familie dus even naar huis. Maar wij hadden dat ‘niet-pluisgevoel’. En dat gevoel klopte. De gast ging onverwacht snel achteruit en overleed, maar ze was niet alleen. Dat geeft mij een goed gevoel. We waren er voor haar. Daar doe je het allemaal voor. Het hospice kan altijd vrijwilligers gebruiken. Ik roep ook jongeren op om zich op te geven, want in een hospice verblijven, helaas, mensen van alle leeftijden.”

Wil je net als Willemijn vrijwilliger worden? Bij Berkenstein Hospice en Thuis of bij een van de andere vrijwilligersorganisaties in onze gemeente? Kijk dan eens op www.sociaalstartpuntveenendaal.nl/vrijwilligers. Er is altijd wel iets te doen wat bij jou én jouw agenda past.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen