Dierenambulance Nederrijn staat 24 uur per dag klaar

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – De vrijwilligers van Dierenambulance Nederrijn staan 24 uur per dag en 365 dagen per jaar klaar om dieren in nood in Veenendaal te helpen. Wouter, Erik, Cees en Wilma helpen samen met hun team weggelopen huisdieren, gewonde dieren en hele jonge dieren die niet voor zichzelf kunnen zorgen.

Wouter Witten (links op de foto): “Ik belandde als vrijwilliger bij Dierenambulance Nederrijn omdat ik het gevoel had dat ik maatschappelijk wat meer wilde bijdragen. En nu ben ik blijven hangen omdat de klussen zo gevarieerd zijn en ik geweldige collega’s heb. Van een gevonden hond thuis brengen (zoals Storm op deze foto) tot een ritje met een gewond dier naar het dierenziekenhuis. Elke dienst is anders. Wanneer er een noodgeval is en ik onder druk kan helpen, bloeit er iets in mij op. Het geeft mij rust dat er ieder moment, ook diep in de nacht, vrijwilligers klaarstaan om dieren te helpen.”

Cees Waalwijk (rechts op de foto): “Ik ben blij als mensen ons bellen als ze een jong dier zien dat niet in de buurt is van zijn ouders. Wij doen ons best het dier te vangen en terug te brengen naar zijn ouders. De jonge zwaan die ik vasthoud op deze foto was gescheiden geraakt van zijn ouders, broertjes en zusjes. Het lukte hem niet om bij hen te komen. Ook werd hij bedreigd door een kat die al een tijdje naar hem zat te loeren. Tijdens onze reddingspoging liepen we het risico dat het zwaantje het water in zou duiken en wij machteloos stonden. Uiteindelijk kregen we hem te pakken en konden we hem herenigen met zijn ouders die hem hartelijk ontvingen. Van het redden van dieren uit een benarde situatie, zoals dit zwaantje, gaat mijn hart sneller kloppen.”

Wilma van den Boogert is coördinator bij Dierenambulance Nederrijn. Ze is 24/7 vraagbaak voor de vrijwilligers. Daarnaast werkt ze ook als vrijwilliger op de ambulance: “Als kind nam ik al gevonden dieren mee naar huis, soms tot frustratie van mijn ouders. Inmiddels werk ik al 15 jaar bij Dierenambulance Nederrijn. Het geeft mij voldoening als ik een dier of hun baasje met hun dier kan helpen. Dieren komen vaak door ons in de problemen. Als mensen zijn wij de dieren verplicht om hen te helpen als ze in nood zijn. Ik ben wel zo realistisch dat we niet alle dieren kunnen redden, dat is ook de natuur. Tijdens een van mijn eerste diensten mocht ik een buizerd vrijlaten die was hersteld nadat hij was aangereden, dat was fantastisch om te doen. Hilarisch was een melding van een ‘aangereden hond’, dat bleek een soort pruik te zijn. Recent kregen we een melding van een hond met een zware epileptische aanval waar hij niet uit kwam. We konden toen de baas bijstaan, ook dat hoort bij ons werk.”

Wouter Witten (rechts op de foto): “De kip op deze foto liep los op de openbare weg. Samen met Erik Boer (links op de foto) heb ik de kip naar een weilandje in de buurt gejaagd en daar gevangen. Een erg lief dier. Helaas konden we de eigenaar niet vinden, dus heb ik de kip geadopteerd. Hij heet nu Geurt. Een paar weken geleden konden we een kat wel terugbrengen naar zijn eigenaar. Het dier was al drie weken vermist. Een simpel ritje, maar zien dat deze kat weer terug is bij zijn baasje geeft mij een bijzonder gevoel.”

Als een dier in nood is moeten we het helpen en ervoor zorgen. Dit noemen we zorgplicht. Daarom werken we als gemeente samen met Dierenambulance Nederrijn. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 06-53871861. Meer informatie over deze organisatie vind je op hun website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen