‘Neem me mee’ naar ‘One life’ bij ‘The old oak’

Scene uit 'One life'
Scene uit 'One life'
Foto: The Searchers

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal heeft drie voorstellingen dit weekend. Op vrijdag 9 februari om 20.00 uur is de film Neem Me Mee te zien, waarin een groep senioren op reis behoorlijk moet wennen aan elkaar. Zaterdag 10 februari om 20.00 uur draait One Life, een film over een bescheiden mensenredder. Voor de samenleving is de hoofdpersoon, maar hij blijft lijden onder zijn tekortkomingen. Op zondag 11 februari is de reprise van The Old Oak. Engelse dorpelingen krijgen te maken met de komst van vluchtelingen. Hoewel de verhalen zeer verschillend zijn, gaat het in deze films om mensen die hun draai moeten vinden in de samenleving.

Neem me mee

De kijker wordt op ontroerende en humoristische wijze meegenomen op een groepsreis voor senioren. Zes oudere mensen die elkaar niet kennen, gaan per bus naar Frankrijk. Reisleider Thijs moet ervoor zorgen dat de knorrige ouderen het gezellig houden. De situaties zijn herkenbaar: Oudere mensen kunnen zich eenzaam voelen, hun gezondheid werkt niet mee, oude vrienden vallen weg, en de kinderen hebben hun eigen leven. Een groepsreis kan dan een uitkomst zijn, maar ook confronterend want iedereen is oud. Onderweg ontdekken de senioren dat ze veel gemeen hebben: Problemen en ergernissen maar ook dingen waar ze van genieten. Er ontstaan nieuwe vriendschappen. Oudere sterren als Jeroen Krabbé en Renée Soutendijk spelen hun personages met verve. Een vrolijke film over ouder worden. Met een lach, maar ook met een traan.

One Life

One Life vertelt het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd veelal Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s heeft gered. Zijn verhaal komt jaren later toevallig aan het licht als de bescheiden Winton zijn documenten gaat archiveren. Bij het lezen van zijn archief groeit zijn jarenlange schuldgevoel, want ‘hij kon niet alle kinderen redden’. Het populaire BBC-programma ‘That’s Life!’ zorgt er uiteindelijk voor dat hij kan omgaan met zijn zelfverwijt, dankzij een ontroerende gebeurtenis tijdens een uitzending. Sir Anthony Hopkins brengt diepgang in de rol van de oudere Winton. Met o.a. Helena Bonham Carter en Sir Jonathan Pryce. Een film met een inspirerend verhaal.

The Old Oak

The Old Oak is een sterk sociaal drama dat zich afspeelt in de arbeidersklasse van het huidige Engeland. Een kroeg in een vervallen plaatsje in Noord-Engeland staat op omvallen. Dan komen er ook nog Syrische vluchtelingen in het stadje wonen. Onwaarschijnlijke, maar geloofwaardige vriendschappen brengen het dorp en Syrië voorzichtig bij elkaar in de dorpskroeg. De film is een felle oproep tot medeleven.

 

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Voor tickets en informatie zie www.filmhuisveenendaal.nl .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen