Veenendaal op vijfde plek in provincie qua biodiversiteit

Foto:

VEENENDAAL – De Utrechtse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 39 unieke soorten aan flora en fauna per km². Deze diversiteit aan soorten ligt net boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². De gemeente Veenendaal scoort als vijfde gemeente het beste met 47 soorten per vierkante kilometer. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Utrecht biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Utrechtse gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Utrechtse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Utrechtse Heuvelrug. Per km² zijn hier 79 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Utrecht met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

1. Utrechtse Heuvelrug: 79 soorten per km²
2. Stichtse Vecht: 55 soorten per km²
3. Utrecht (gemeente): 54 soorten per km²
4. Amersfoort: 47 soorten per km²
5. Veenendaal: 47 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Utrecht
Een merel als favoriete vogel? In Utrecht heb je de grootste kans om er een te spotten. De afgelopen 70 jaar werd deze vogel hier 85.358 keer gezien: in geen enkele andere provincie lag het aantal zo hoog. Ook de buizerd (85.060) en koolmees (78.121) worden in Utrecht vaak waargenomen.

Planten die vaak gespot worden in Utrecht zijn: fioringras en liesgras. Qua paddenstoelen en schimmels doet de Vliegenzwam het goed in Utrecht. Deze werd de afgelopen 70 jaar 3.643 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen de provincie Utrecht de meeste kans in de gemeenten Stichtse Vecht en Vijfheerenlanden.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen