Franse oorlogen en de Franse keuken naast Duits leren

Foto: Sony Entertainment

VEENENDAAL – Komend weekend zijn er drie filmvoorstellingen van Filmhuis Veenendaal in Spectrum. Vrijdag 19 januari Napoleon om 20:00 uur, zaterdag 20 januari. Le Pot-Au-Feu eveneens om 20:00 uur en op zondag 21 januari om 14:30 uur Das Lehrerzimmer. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

 

NAPOLEON

Napoleon is een film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscar-winnaar Joaquin Phoenix. Regisseur Ridley Scott krijgt voor elkaar wat zijn collega’s Stanley Kubrick en Steven Spielberg al jaren van plan waren: een film over Napoleon. De film is overdonderend en bevat spectaculaire veldslagen. Napoleon vecht zelf mee in de eerste bloederige, geweldig gefilmde actiescène. Na de slag bij Toulon volgen nog vele en grotere gevechten. De film toont onder andere Napoleons obsessieve hunkering naar de juiste verrassingstactiek en eeuwige roem. Daarnaast is er zijn verwrongen relatie met Joséphine en de coupe die hij in Frankrijk pleegt. Hij kroont zichzelf tot keizer maar hij wordt ook meerdere keren verbannen. Uiteindelijk sterft hij afgezonderd en ongelukkig. Hoogtepunt in de film is ongetwijfeld de slag bij Austerlitz (1805), waar Napoleon in de ijzige kou zijn tegenstander tactisch overbluft; het is een van de betere, grote gevechtsscènes op film gemaakt. Napoleon: een authentieke geschiedenisles. Maar hoe authentiek? Dat is de vraag.

LE POT-AU-FEU

Le Pot-Au-Feu van de Frans-Vietnamese cineast Trần Anh Hùng werd bijzonder goed onthaald op het filmfestival in Cannes. Niet voor niets won de film er de prijs voor Beste Regie. Het is 1885. De uitmuntende kok Eugenie heeft de afgelopen twintig jaar gewerkt voor de beroemde fijnproever en levensgenieter Dodin Bouffant. Hun samenwerking resulteert in gerechten die steeds verrukkelijker worden. In Le Pot-Au-Feu is er vrijwel geen moment waarop we niet getuige zijn van het bereiden en genieten van maaltijden. Vanuit hun wederzijdse passie voor het koken is een romantische relatie ontstaan. Eugenie heeft echter nooit de wens gehad om met Dodin te trouwen, zij hecht waarde aan haar vrijheid. De film is een hommage aan de Franse gastronomie. De Franse topacteurs Juliette Binoche en Benoît Magimel spelen de twee geliefden en delen het scherm met een “diverse cast” van Franse groenten, zeevruchten, vlees en … veel boter. Een film voor fijnproevers!

DAS LEHRERZIMMER

De Duitse film Das Lehrerzimmer is een meeslepend schoolklasdrama, waarin regisseur İlker Çatak een morele strijd toont over grenzen en rechtvaardigheid. Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak (Leonie Benesch) werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Dit laatste zet de verhoudingen tussen de docent en haar collega’s op scherp. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, onderneemt ze iets wat ook grote gevolgen voor haarzelf heeft. Hoe ver ga je voor de waarheid? Actrice Leonie Benesch zet een indrukwekkende prestatie neer als Carla Novak. De film won de Duitse Filmprijzen voor (onder andere) Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice, en is de Duitse Oscarinzending van afgelopen jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen