Karin Vonk: ‘De kinderen zijn zo blij als ze me zien’

Foto: Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL – Karin Vonk zet zich graag in voor de medemens. Dat doet ze haar hele leven al. Stilzitten kan ze niet. Sinds ze met pensioen ging, is Karin vrijwilliger bij Home-Start Veenendaal. Dit is een organisatie die ouders steun biedt bij het opvoeden van kinderen tot 18 jaar. “Het belangrijkste is dat je goed luistert en observeert, zonder te oordelen.”
“Ik heb jarenlang leuk werk gedaan”, vertelt Karin Vonk. “Dat begon al op jonge leeftijd en ik ben altijd blijven werken, ook na de geboorte van onze drie kinderen. Mijn werk liep erg uiteen. Ik was doktersassistente in een huisartsenpraktijk, dialyseassistent in het ziekenhuis, runde een stoffenzaak en deed de medische administratie in een huisartsenpraktijk. Toen kwam mijn pensioen en was het tijd voor leuk vrijwilligerswerk.”
“Zo’n vier jaar geleden kwam ik in contact met Home-Start Veenendaal. Dit is een organisatie die ouders steun biedt bij het opvoeden van kinderen tot 18 jaar. Ik ging met een kennis mee naar een bijeenkomst en gaf me op als vrijwilliger. Na het volgen van een aantal cursussen kreeg ik een gezin toegewezen dat ik mocht ondersteunen. Ik vond het best spannend, want het is natuurlijk wel belangrijk dat er een klik is. En ik wilde goed voorbereid zijn, want ik was natuurlijk geen professional. Maar ik stond en sta er niet alleen voor. Met vragen kan ik altijd terecht bij een coördinator van Humanitas.”
“Ik ga elke week een paar uurtjes langs bij het gezin. Als het niet uitkomt, bellen we met elkaar. Op een dag vroeg de moeder of ik met haar meeging naar een afspraak op twee basisscholen want haar kinderen hadden bijna de leeftijd om naar school te gaan. Ze voelde zich gesteund, want je hoort en ziet samen meer. Ik denk dat je op deze momenten een beetje lucht creëert want veel moeders staan er alleen voor. De kinderen zijn blij als ze me zien. Tijdens een spelletje zeiden ze: ‘Jij bent toch ook onze oma?’ Dat raakt me. Daar doe je het allemaal voor.”

Wil je net als Karin vrijwilliger worden? Bij Home-Start Veenendaal van Humanitas of bij een van de andere vrijwilligersorganisaties in onze gemeente? Kijk dan eens op www.sociaalstartpuntveenendaal.nl/vrijwilligers. Er is altijd wel iets te doen wat bij jou én jouw agenda past.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen