Veel meer kantoorpanden voldoen aan plicht energielabel C

Foto:

VEENENDAAL – Het aantal kantoorpanden in Veenendaal dat nog niet voldeed aan energielabel C is in 2023 teruggebracht van 270 naar 60 kantoorpanden. Dit is gelukt dankzij gezamenlijke inspanningen van gemeente Veenendaal en Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV). Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland minimaal voldoen aan energielabel C. De gemeente en BOV hopen dat ook de laatste panden snel aan deze verplichting zullen voldoen. Zo voorkomen zij de zware sanctie dat hun pand moet worden gesloten.

De pandeigenaar is verantwoordelijk voor het nemen van energiebesparende maatregelen om zijn pand te laten voldoen aan het minimaal vereiste energielabel C. Zowel gemeente Veenendaal als de BOV hebben het afgelopen jaar kantooreigenaren langs allerlei wegen hierover geïnformeerd via onder andere informatiebijeenkomsten, brieven en nieuwsberichten.

Motiveren en controleren
De komende maanden blijft de gemeente Veenendaal inzetten op het verminderen van het aantal kantoorpanden dat niet voldoet aan energielabel C. Wethouder Marco Verloop: “Dat in Veenendaal dit aantal gedaald is van 270 naar 60 is een mooi resultaat. Maar we zijn er nog niet. De doelstelling is vanzelfsprekend dat alle kantoren in Veenendaal waarvoor de verplichting geldt ook daadwerkelijk het energielabel C of hoger hebben. We blijven daarom inzetten op het motiveren en controleren van kantoorpandeigenaren en kantoorpanden om te voldoen aan het energielabel. Hier volgt ook uit dat we in het uiterste geval moeten handhaven. De sanctie op het niet voldoen aan de energielabelplicht is niet gering, namelijk het sluiten van het kantoorpand. Voor de gebruiker van het pand is dit zeer ingrijpend. Wij dringen er daarom bij kantooreigenaren op aan om het niet te laten komen tot sluiten van het pand en de nodige maatregelen te nemen.”

Uitzonderingen

Informatie over voldoen aan energielabel C staat op de site van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De verplichting kent een aantal uitzonderingen. Deze staan ook op de website van de RVO: www.rvo.nl.

Energieloket

Het Energieloket Veenendaal kan kantooreigenaren verder informeren over het nemen van de benodigde maatregelen en over energie besparen. Het mailadres van het Energieloket is [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen