Hoogspanningskabels in 2024 onder de grond

Foto:

VEENENDAAL – Het proces voor het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels heeft een volgende mijlpaal bereikt. Om de kabels onder de grond te mogen leggen en in de toekomst te beschermen, heeft gemeente Utrechtse Heuvelrug op 14 december het bestemmingsplan vastgesteld. Een deel van de hoogspanningskabels ligt in deze gemeente. In Veenendaal is het bestemmingsplan al in 2022 vastgesteld. Dit betekent dat in 2024 de schop echt in de grond gaat om de kabels ondergronds te brengen. In 2025 worden de hoogspanningsmasten verwijderd.

Engbert Stroobosscher: “Ik ben ontzettend trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt, waar veel mensen hun steentje aan hebben bijgedragen. Het is een volgende en hele belangrijke stap in het proces om de hoogspanningskabels ondergronds te brengen. Een proces waar we al jaren mee bezig zijn. Vooral achter de schermen, maar vanaf 2024 ook echt zichtbaar. TenneT heeft de aannemers al gecontracteerd om aan de slag te gaan!”

In februari start TenneT met het kappen en verplanten van bomen

Er moeten verschillende bomen worden gekapt of (tijdelijk) verplaatst. Deze staan bijvoorbeeld op een plek waar een werkterrein komt om de kabels onder de grond te brengen. Of de bomen staan op grond waaronder de kabels komen te liggen en waar straks geen diepwortelende bomen meer zijn toegestaan. Bij een eerste onderzoek bleek dat er 1.325  bomen gekapt moesten worden. Dat aantal hebben we terug weten te brengen tot maximaal 44 bomen. TenneT gaat februari aan de slag met het kappen en verplanten van de bomen. Hiervoor is op 12 december een vergunning afgegeven. Voor elke gekapte boom, planten we een nieuwe terug. Als het kan, doen we dit in de wijk en anders op andere plekken in Veenendaal.

In het voorjaar van 2024 is er meer informatie over de planning

TenneT heeft al aannemers geselecteerd om de kabels ondergronds te brengen en de masten te verwijderen. Ze werken nu met de aannemers aan een planning. Zodra meer bekend is over waar en wanneer de werkzaamheden starten, organiseren we een informatiebijeenkomst. We verwachten dat deze in maart of april 2024 plaatsvindt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen