‘Oppenheimer’ en ‘The unlikely pilgrimage of Harold Fry’

Harold Fry ontmoet onderweg veel mensen
Harold Fry ontmoet onderweg veel mensen
Foto: PR Splendid Film

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal presenteert op zaterdag 2 december nogmaals de boekverfilming Oppenheimer. Op zondagmiddag 3 december draait om 14.30 uur het verfilmde boek The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry.

Christopher Nolan verfilmde het boek American PrometheusThe Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer van Martin Sherwin en Kai Bird. Het boek was al bekroond met de Pullitzerprijs.

De film Oppenheimer is een Amerikaans-Britse biografische thriller uit 2023 die het verhaal vertelt van Julius Robert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige. Oppenheimer verwierf bekendheid als wetenschappelijk directeur van het Manhattanproject, het project waarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste kernwapens werden ontwikkeld. Oppenheimer werd om die reden ook wel de “vader van de atoombom” genoemd. Dat het juist zijn atoombommen waren die werden gebruikt voor de bombardementen in Japan schokte ook Oppenheimer. Na de oorlog zette hij zich in voor internationaal toezicht op het gebruik van kernenergie, in zijn rol als senior-adviseur van de nieuw opgerichte United States Atomic Energy Commission. Hij streefde naar beheersing, maar kon een nucleaire wapenwedloop met de Sovjet-Unie niet voorkomen. Politieke uitlatingen van Oppenheimer werden niet overal gewaardeerd en hij moest daarom een stap terug doen.

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Ook The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry is een verfilming van de gelijknamige roman van Rachel Joyce. Harold Fry, 65 jaar, heeft net het gazon gemaaid, als hij een brief krijgt: oud-collega Queenie Hennessy heeft kanker en wordt verpleegd in een hospice. Fry schrijft terug, maar als hij die brief wil posten, lukt het hem niet om hem in de brievenbus te stoppen. Hij besluit de brief te brengen. Tijdens zijn wandeling van 627 mijl denkt hij na en stuurt hij kaarten naar zijn vrouw en naar Queenie. Hij is al lang onderweg, als zijn vrouw besluit hem na te reizen. Maar als hij haar uitnodigt om hem op zijn pelgrimstocht te vergezellen, weigert ze.

Onderweg ontmoet hij veel mensen die hun persoonlijke verhaal aan hem vertellen. Onder hen Mick, die opmerkt: “Wat je doet is een pelgrimstocht van de eenentwintigste eeuw.” Mick is journalist en brengt het verhaal naar buiten. Fry krijgt steeds meer aandacht. Eindelijk bereikt hij het hospice, waar Queenie heeft gewacht.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl. Daar staat ook informatie over het lidmaatschap voor 2024, met het aanbod voor een gratis lidmaatschap voor de rest van 2023.

 

Fotobijschrift: Harold Fry ontmoet onderweg veel mensen

Foto: PR Splendid Film

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen