Cees van Capelle: ‘Mensen zijn zo dankbaar als je ze helpt’

Foto: Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL – Als je denkt dat vrijwilligerswerk alleen iets is voor gepensioneerden, dan heb je het mis. Dat bewijst Cees van Capelle (19). Hij is al vijf jaar vrijwilliger bij Netwerk voor Jou. En hij zit er helemaal op zijn plek. “Je helpt andere, vaak oudere, mensen en leert er ook nog wat van.”
“Vanuit het programma ‘Match Up’ doe ik samen met andere jongeren iets voor ouderen of mensen met een beperking. Zoals wandelen, pannenkoeken bakken of spelletjes doen. Maar er zijn meer programma’s. Als vrijwilliger mag je zelf kiezen waaraan je meedoet. Soms help ik op zaterdag mee met het klusteam. Ik heb gemerkt dat mensen erg dankbaar zijn als we bijvoorbeeld een karwei in de tuin hebben gedaan. Het geeft een voldaan gevoel om op die manier iets voor iemand te betekenen.”
“Wat ik ook leuk vind aan Netwerk voor Jou is dat je in contact komt met andere jongeren en ouderen. Ik leer er nieuwe vrienden en vriendinnen kennen. Zo bouw ik een netwerk op. Dat kan later van pas komen. Het vrijwilligerswerk dat ik doe, is ook heel leerzaam. Omdat ik veel dingen zelf moet oplossen of doen, maar ook doordat ik met verschillende soorten mensen leer omgaan. Het is prima te combineren met de andere dingen die ik doe. Ik studeer Molecular and Biophysical Life Sciences aan de Universiteit Utrecht. En ben daarnaast scheidsrechter bij voetbalvereniging DOVO.”
“Voor jongeren in Veenendaal heb ik een leuke tip: kom eens naar de Chill- of Skillavond. Die wordt om de week georganiseerd. We eten samen en doen daarna een activiteit. Het is een leuke avond voor alle jongeren die zin hebben in gezelligheid. En als je langskomt, kun je meteen kijken of vrijwilligerswerk ook wat voor jou is. Bij Netwerk voor Jou is voor iedereen plek. Ook voor mensen die verlegen zijn of minder sociaal actief, maar die toch graag anderen willen ontmoeten. Het is leuk en leerzaam.”

Wil je net als Cees vrijwilliger worden? Bij Netwerk voor Jou of bij een van de andere vrijwilligersorganisaties in onze gemeente? Kijk dan eens op www.sociaalstartpuntveenendaal.nl/vrijwilligers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen