Filmhuis Veenendaal draait Il Colibrì en Onder de Blote Hemel

Elvie ontgroeit haar moeder
Elvie ontgroeit haar moeder
Foto: PR

 VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal vertoont zaterdag 4 november het Italiaanse melodrama Il Colibrì. Op zondagmiddag 5 november is om 14.30 uur Onder de Blote Hemel te zien.

Sandro Veronesi schreef de roman Il Colibrì (De Kolibrie). Het werd een verhaal met diepgang, over vier generaties van de familie Carrera. Filmregisseur Francesca Archibugi maakte er een film van. “Ik hield erg van het boek van Sandro Veronesi. Ik wilde er trouw aan zijn en het tegelijkertijd gebruiken als persoonlijk materiaal.” In de film wordt het leven van Marco Carrera (Pierfrancesco Favino) gevolgd, vanaf zijn jeugd tot zijn dood. De kijker ziet de perikelen van de welgestelde, maar complexe familie Carrera, zoals de behandeling van de te kleine Marco of zijn rol als oogarts die de werkelijkheid niet zo scherp ziet. Het grootste probleemgeval is de oudere zus, ingewikkeld is de levenslange liefde voor het buurmeisje en dynamisch is het huwelijk met de explosieve Sloveense Marina. Het verwijt van een vriendin dat Marco al zijn energie besteedt aan het op één plek blijven, levert de film de titel Il Colibrì op. Regisseur Archibugi noemt haar productie een diepgravende arthouse film vol levensfilosofie.

Onder de Blote Hemel

Het verhaal van Onder de Blote Hemel biedt een heel andere kijk op de wereld: de wereld van de tienjarige Elvie (Ylse Ringeling), die opgroeit op een camping, midden in een natuurgebied. Elvie heeft een eigen pony, maar dat bezit wordt overschaduwd door haar moeder Emma. Haar moeder is verstandelijk beperkt. Elvie bereikt zo langzamerhand de leeftijd dat ze haar moeder begint te ontgroeien. Ze wil zoveel meer, maar door de beperking van haar moeder blijft haar wereld klein. Elvie kan geen zorgeloos kind zijn. Als de hulp van opa Bucko ook nog eens wegvalt, moeten Elvie en Emma nog meer samenwerken. Dat levert steeds meer spanningen op. Sommige scenes zijn zelfs ongemakkelijk om naar te kijken, bijvoorbeeld als moeder Emma door haar vader Bucko wordt gecorrigeerd.

De film vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Elvie, maar recensenten noemen Rifka Lodeizen het meest indrukwekkend. Ze speelt Emma met lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, die haar heel overtuigend en kinderlijk doen overkomen. Een leuke bijkomstigheid voor Veenendaalse kijkers is, dat de film is opgenomen in het Deelerwoud, vlakbij Arnhem.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl. Daar staat ook informatie over het lidmaatschap voor 2024, met het aanbod voor een gratis lidmaatschap voor de rest van 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen