‘Brons’ voor Veenendaal als het gaat om hoogste hondenbelasting in provincie

Foto:

VEENENDAAL – De gemeente Veenendaal staat op de derde plek (97 euro), na De Bilt (107 euro) en Utrechtse Heuvelrug (98 euro), als het gaat om de hoogste hondenbelasting in de provincie Utrecht. De gemeenten Amersfoort en Utrecht staan op plek vier en vijf, met respectievelijk bedragen van 95 en 89 euro.

In de provincie Utrecht werden afgelopen jaar 138 hondenboetes uitgedeeld. Dit omvat 8,4% van alle boetes in Nederland. Het gaat onder andere om bekeuringen voor het laten liggen van hondenpoep of voor het niet aanlijnen van de hond. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die de cijfers over hondgerelateerde boetes analyseerde op basis van CJIB-gegevens.

Verreweg het grootste deel van de hondenbekeuringen werd uitgeschreven in de stad Utrecht: maar liefst 81,9% van alle boetes in de provincie was voor inwoners van deze gemeente. Na Utrecht werden vooral in Amersfoort en Nieuwegein hondeneigenaren vaak op de bon geslingerd. Amersfoorters ontvingen 8% van alle boetes, terwijl Nieuwegeiners zorgden voor 2,2% van het totaal.

In steeds minder gemeenten betalen Utrechters hondenbelasting. In 2014 ging het nog om 24 van de 26 huidige gemeenten. Inmiddels heffen nog 14 gemeenten belasting voor hondenbezit, waaronder Utrecht, Amersfoort en De Bilt.

Het aantal boetes voor hondeneigenaren neemt al jarenlang af. In 2022 werden in heel Nederland 1.636 ‘hondgerelateerde boetes’ uitgeschreven, terwijl het in 2016 nog om bijna vijfduizend boetes ging. Dit is een afname van 67,1%. Ook in Utrecht is er een daling in hondenboetes te zien. Ten opzichte van 2016 is er sprake van een afname van 36,1%.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen