Koninklijke Onderscheiding voor veteraan Hermy Heymann

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Op maandag 9 oktober 2023 ontving Hermy Heymann een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze decoratie uit handen van Burgemeester Gert-Jan Kats tijdens de Veenendaalse Veteranendag. Dhr. Heymann was onder meer 37 jaar actief bij het Korps Mariniers waarin hij veeleisende, risicovolle activiteiten uitvoerde. Als veteraan zet hij zich al jaren in voor medeveteranen en spreekt hij op diverse plaatsen over het belang van vrijheid.

Hermy Heymann (68) verliet in 2011 het Korps Mariniers. Ten tijde van zijn functioneel leeftijdsontslag was hij doorgegroeid tot de rang van Majoor der Mariniers. Hij heeft het korps met veel inzet en toewijding gediend. Hij is tijdens zijn dienstverband vier keer op missie geweest; naar Cambodja (1992), Albanië (1999), Afghanistan (2007) en Soedan (2011). Tijdens zijn missies viel hij op door zijn kennis, expertise, inzet en goede communicatieve vaardigheden. Zijn uitzendingen hebben hem gevormd tot wie hij nu is: een veteraan met een missie. Dhr. Heymann ziet het als zijn taak om jonge mensen te vertellen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Dhr. Heymann zet zich bevlogen en betrokken in voor de samenleving. Hij staat als Veteraan voor de Klas via het Veteranen Instituut, Kunst Centraal en Herinneringskamp Westerbork. Hij heeft zo’n 150 gastlessen verzorgd. Ook geeft hij rondleidingen op Ereveld Loenen. Ruim elf jaar (2012-2022) is dhr. Heymann voorzitter geweest van Veteranen Contact Veenendaal. Daarnaast was hij voorzitter bij Contact Oud Mariniers afdeling Utrecht (2012-2016) en vicevoorzitter van de Bond Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (2017-feb-2022).

Op het gebied van sport heeft dhr. Heymann een cruciale rol gespeeld in het terug op de kalender brengen van de Jan Knippenberg Memorial (JKM), een ultralange strandloop van 161 km van Hoek van Holland naar Den Helder. Hij is daarnaast één van de weinige Nederlanders die de Spartathlon heeft uitgelopen; een race over 246 kilometer van Athene naar Sparta.

Op dit moment is de heer Heymann als vrijwilliger werkzaam bij Veens Welzijn als coördinator voor de opvang van Oekraïners. Ook is hij in juni 2022 benoemd tot voorzitter van zwemvereniging VZC in Veenendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen