Extra geld om zwerfafval te bestrijden

Foto: veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Tot en met 2022 ontving gemeente Veenendaal jaarlijks vanuit Nedvang een zwerfafvalvergoeding voor het uitvoeren van activiteiten gericht op het tegengaan van zwerfafval. Nedvang is het samenwerkingsverband van bedrijven die verpakte producten op de markt brengen.

Met ingang van 1 juli 2021 is er statiegeld op plastic flesjes ingevoerd en per 1 januari 2023 statiegeld op blikjes. Daarmee is de landelijke zwerfafvalvergoeding komen te vervallen.

Omdat de beschikbare landelijke budgetten voor het tegengaan van zwerfafval tot en met 2022 door de deelnemende gemeenten niet volledig zijn benut, is voor 2023-2024 bepaald dat er nog eenmalig een bedrag van maximaal €1,14 per inwoner beschikbaar wordt gesteld. Daarmee komt Veenendaal voor de jaren 2023 en 2024 in aanmerking voor een vergoeding van in totaal maximaal € 77.145.

Wethouder Dylan Lochtenberg is blij met deze meevaller: “Het is mooi meegenomen en dit bedrag gaan we uitgeven aan zwerfafvalactiviteiten, aanvullend op het reguliere straatvegen en zwerfafvalruimen door de gemeente. In het zwerfafvalplan 2023-2024 hebben we beschreven aan welke activiteiten dit geld besteed gaat worden, zoals de Veenendaal Schoon-acties, educatie op scholen over afval en zwerfafval en gerichte zwerfafvalprojecten in wijken”.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen