Tragiek en humor in ‘Allejujah’

Dancing till the end of love
Dancing till the end of love
Foto: Cinéart

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal vertoont op zaterdag 29 juli de Britse film Allelujah. De voorstelling begint om 20.00 uur in Spectrum. Iedereen kent wel iemand die eigenlijk te oud of te ziek is om thuis te blijven wonen, maar nergens geplaatst kan worden. Bejaardenhuizen zijn of worden gesloten en verzorgingshuizen zitten vol. Met de film Allelujah is regisseur Richard Eyre erin geslaagd dit droevige thema met humor én met een serieuze boodschap uit te werken.

 

De kijker realiseert zich gaandeweg dat het lachen je om allerlei redenen zomaar kan vergaan als je te maken krijgt met de gezondheidszorg. Het verhaal speelt zich af in een met sluiting bedreigde geriatrische afdeling van een klein ziekenhuis in Yorkshire, Engeland. De realistische no-nonsense zuster Gilpin (Jennifer Saunders) en de idealistische dokter Valentine (Bally Gill) zorgen er met hart en ziel voor hun patiënten. Personeel en patiënten zijn strijdbaar en bedenken allerlei dingen om een dreigende sluiting te voorkomen. Ze zetten PR in om aandacht voor hun situatie te krijgen: Ze nodigen een tv-ploeg uit om de voorbereidingen voor de huldiging van zuster Gilpin te filmen. En het lijkt te lukken. Zeker als een managementconsultant namens de overheid komt inspecteren. Hij is de zoon van een mijnwerker ontdekt dat zijn vader, met wie hij geen contact meer had, één van de patiënten is. Hij veranderde, zoals te verwachten was, van een zelfverzekerde criticus van het ziekenhuis in een supporter. De film lijkt te eindigen in een happy end, maar die illusie wordt door Richard Eyre vakkundig uit de wereld geholpen.

Allelujah heeft een fenomenale cast: Jennifer Saunders, Judi Dench, Julia McKenzie, David Bradley en Derek Jacobi. Alleen al het Yorkshire accent dat deze acteurs in Allelujah geloofwaardig hanteren, maakt de film de moeite waard.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen, lidmaatschap en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen