Veertigste keer zwemmen, fietsen en hardlopen

Een prachtig en veilig fietsparcours over Rondweg Oost.
Een prachtig en veilig fietsparcours over Rondweg Oost.
Foto: Wil Weerd

VEENENDAAL – De eerste triatlon in Veenendaal werd 15 oktober 1983 gehouden. Zaterdag 26 augustus 2023 is de veertigste editie. Een van de mannen van het eerste uur is Henk Uri: “Begin jaren ’80 kwam Jan van de Pol bij me met de vraag of Veenendaal een triatlon kon organiseren. De triatlonsport stond in de kinderschoenen. Alleen Almere had een grote wedstrijd. Jan wilde graag een triatlon in Veenendaal, waar hij zelf ook aan mee kon doen. We zijn aan de slag gegaan. Wim van de Pol regelde de administratie, Jan was vooral adviseur en ik ging met de organisatie aan de slag en was op de wedstrijddag de wedstrijdleider.”

“Bij de organisatie waren de Veenendaalse verenigingen betrokken voor het zwemmen, fietsen en hardlopen,” vertelt Arie Brouwer, die als collega en sportliefhebber vanaf het begin bij de triatlonwens van Jan van de Pol was  betrokken. “Hennie Nagel, Gert Bouwmeester en de huisartsen Doornbos en Woltjer zaten vanaf het begin ook bij de vergaderingen rondom de behandeltafel in onze fysio-praktijk,” herinnert Arie zich.

Nog geen vrouwen

De eerste edities van de Veenendaalse triatlon vond plaats rondom sportaccommodatie De Vallei, met het zwemprogramma in het zwembad De Vallei, het fietsparcours in de omgeving van Veenendaal, Renswoude en Scherpenzeel. Het loopparcours was uitgezet door verschillende wijken van Veenendaal. Jim Koster won het hoofdnummer van de eerste Veense triatlon, de halve triatlon in een tijd van 4.58,08. Bij deze eerste triatlon was er nog geen algemeen klassement op de halve afstand voor vrouwen. Dat kwam een jaar later, bij de tweede editie. De eerste winnares van de triatlon in Veenendaal was Nanny van Toorenburg.

Zwemmen in surfvijver

Henk Uri over de volgende edities: “In 1985 is de triatlon verhuisd naar Sportpark De Groene Velden, in de nabijheid van de surfvijver. In die surfvijver kon het zwemparcours worden uitgelegd, het fietsparcours werd verplaatst naar het Binnenveld, tussen Veenendaal, Wageningen en Rhenen, terwijl de looproute tegen de gemeentegrens van Veenendaal kwam te liggen. Inmiddels was ook Rob Barel in beeld. Hij verhuisde van Amsterdam naar deze regio, omdat hij hier beter kon trainen. We hebben veel contact over de organisatie van de triatlon gehad, maar ik moest daarmee stoppen vanwege mijn drukke baan als Hoofd Sportaccommodaties.”

Fietsen op Rondweg Oost

Een grote stap was dat de organisatie vanaf 2007 gebruik kon maken van Rondweg Oost als fietslocatie. Daardoor ontstond een snel, veilig  en overzichtelijk en vooral verkeersvrij fietsparcours. Doordat het fietsparcours verkeersvrij was, werd het mogelijk om Nederlandse Kampioenschappen en Eredivisiewedstrijden in Veenendaal te organiseren. Dit jaar vindt de veertigste editie plaats, op zaterdag 26 augustus. Uri is nog steeds aandachtig toeschouwer. “Toch mooi dat het evenement nu voor de veertigste keer kan worden georganiseerd, met zoveel enthousiaste atleten en dankzij zoveel enthousiaste vrijwilligers.”

Fotobijschrift: Sinds 2007 heeft Prins Petfoods Triathlon Veenendaal een prachtig en veilig fietsparcours over Rondweg Oost.’ (Foto: Wil Weerd)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen