Duik in levens van prinses Sissi en Vincent van Gogh

Foto:

VEENENDAAL – In de Bibliotheek in De Cultuurfabriek kun je terecht voor interessante mini-colleges. In april zijn er zelfs twee georganiseerd! Duik in de levens van keizerin Elisabeth, ook wel bekend als prinses Sissi, en kunstenaar Vincent van Gogh.

De mythe van prinses Sissi

Door de ‘Sissi’ films uit de jaren ’50 werd keizerin Elisabeth wereldwijd bekend als een vereerd personage, liefdevol, een opofferende moeder en een meelevende keizerin. Het romantische beeld is bij iedereen die deze film gezien heeft in het hoofd geprent. Maar hoe zag het werkelijke leven van keizerin Elisabeth eruit? In dit mini-college vergelijkt historica Martine Teunissen de mythe van de films met de historische feiten. Ze vergelijkt verschillende scènes uit de film met informatie uit bronnen zoals foto’s, brieven en krantenberichten. Ze neemt je mee op reis naar de keizersvilla Bad Ischl, het stadspaleis de Hofburg in Wenen, en naar Schönbrunn, maar ook naar het hofleven, de bals, het intensieve dagritme van de keizerin en de verhouding met haar man en haar kinderen. Mini-college De Mythe van prinses Sissi: dinsdagavond 11 april, 19.30 – 21.00 uur in De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10 p.p. incl. kopje koffie/thee.

Het leven van Vincent van Gogh

In 1973 ging het Van Gogh Museum open, dankzij oprichter Vincent Willem Van Gogh, de zoon van Vincents broer Theo en diens vrouw Jo. In dit mini-college gaan we in op de rol van Vincents familie, waarom hij zoveel zelfportretten maakte, hoe Vincents populariteit na zijn dood is gegroeid en hoe het museum een van de best bezochte in Nederland is geworden. Aan de hand van de collectie van het Van Gogh Museum neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee door het leven van Van Gogh. We zien hoe trots hij was op zijn Aardappeleters in Nuenen en hoe hij experimenteerde met kleur na kennismaking met de impressionisten in Parijs. Ook leren we waarom hij de Zonnebloemen schilderde in Arles, hoe zijn tijd in de inrichting van Saint-Rémy was en over zijn laatste maanden in Auvers-sur-Oise. Mini-college Vincent van Gogh: donderdagavond 13 april, 19.30 – 21.30 uur in De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €12,50 / €10 (voor Bieb-leden) p.p. incl. kopje koffie/thee.

Meer informatie over de mini-colleges en kaartverkoop: www.bibliotheekveenendaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen