Wie verdient vrijwilligersprijs De Lampion 2022?

VEENENDAAL – De genomineerden voor vrijwilligersprijs De Lampion 2022 zijn bekend. Van 1 tot en met 15 december kun je stemmen op de persoon of personen die volgens jou de prijs écht verdient of verdienen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 9 januari maakt wethouder Dylan Lochtenberg de winnaar bekend.
Dit zijn de genomineerden:

Bliss To Shine

De vrijwilligers van Bliss To Shine organiseren Blissi Special Day’s voor kinderen uit gezinnen die te maken hebben met kanker. Een dag waarop ze compleet in de watten worden gelegd en er een wensen worden vervuld.Na zo’n dag gaat het kind en het gezin met een koffer vol herinneringen naar huis.Bliss to Shine is genomineerd door Belonna Bosboom.

 

Dianne van den Berg

Vrijwilligers Erik en Gert zetten zich al jaren in bij het Jan Roeckplantsoen in Veenendaal. Een aantal keren per dag lopen ze een rondje door de wijk, ruimen ze al het afval op en maken ze een praatje met de bewoners. Bewoners kunnen ook vaak bij de mannen terecht met vragen. Zij zijn een grote toegevoegde waarde bij het vergroten van de sociale contacten binnen de buurt. Dankzij Erik en Gert is het Jan Roeckplantsoen één van de schoonste wijken in Veenendaal en voelen veel bewoners zich er veilig. Bewoners van het Jan Roeckplantsoen zijn heel dankbaar voor alles wat zij voor de buurt doen! Erik en Gert zijn genomineerd door Esen Sebzeci-Yildirim, Carlijn Hildebrand en Nathalie Visser.

Gert en Corrie

Gert en Corrie zijn vrijwilligers bij kringloopwinkel de Snuffelshop aan de Patrimoniumlaan. Corrie al sinds jaar en dag en Gert is nadat hij met de vut ging ook actief geworden als vrijwilliger. Je zou denken dat nu ze met pensioen zijn, ze meer vrije tijd hebben. Maar nee, hun werk bij de Snuffelshop begint inmiddels meer op een fulltime baan te lijken. En ze doen het met heel veel liefde en plezier. Gert bezorgt gekochte meubels bij mensen die hiervoor zelf niet in de gelegenheid zijn. Ook haalt hij meubels op bij mensen die ze zelf niet naar de Snuffelshop kunnen brengen. Wekelijks rijdt hij (soms meerdere keren) op en neer naar de stort om daar onverkoopbare spullen weg te brengen. Daarnaast doet hij allerhande klussen in het pand van de winkel. Corrie zit inmiddels al jaren in het bestuur van de Snuffelshop. Ze zorgt voor de roosters en is bereikbaar voor mensen die bellen om spullen te laten bezorgen of ophalen. Ze is meerdere keren per week in de winkel te vinden én heeft een goedlopende marktplaatshandel. Daar verkoopt ze spullen en de opbrengst gaat naar de Snuffelshop. Ook maakt ze ieder jaar kerststukjes voor de verkoop én zorgt ze dat alle vrijwilligers een kerstpakket krijgen. Gert en Corrie zetten zich met hart en ziel in voor de Snuffelshop en haar vrijwilligers. Maar helaas komt er aan het einde van dit jaar een einde aan de Snuffelshop, omdat het niet meer rendabel is om nog langer door te gaan, vanwege de stijgende kosten voor huur, gas, water en licht. Dat vinden ze beiden heel erg jammer. Gert en Corrie zijn genomineerd door Lisanne Schuringa.

Jan Marchal

Jan Marchal staat altijd voor iedereen klaar. Deze lieve man heeft een hart van goud. Op zijn fiets (met kar erachter) gaat hij iedere week op stap naar de markt. Eind van de markdagen staat er altijd wat groenten, fruit of vis klaar wat hij later verdeeld onder de minima. Veel gezinnen zijn blij met wat extra’s. Ben je ziek? Is er wat aan de hand? Jan pakt zijn fiets en komt dan wat brengen. Dit doet hij al vele jaren en geheel belangeloos. Hij is dan wel met pensioen, maar hij blijft altijd druk met van alles. Jan is voor sommigen ook wel een bekend gezicht van de visbeurs in de Veenendaalhal. Daar was hij ook altijd te vinden. Jan staat bekend als een persoon die voor iedereen klaarstaat, zeer sociaal is en een hart van goud heeft. En dat wordt enorm gewaardeerd.Jan is genomineerd door Marijke van Kruistum.

Ruud Sokolowski

Ruud Sokolowski zet zich al sinds zijn (pre)pensionering op allerlei fronten in om met name de wat oudere Veenendalers aan het bewegen te krijgen. Dat doet hij enerzijds via zijn eigen loopstichting ‘Lopen en Meer’ waarbij de focus ligt op het weer gaan bewegen na bijvoorbeeld ziekte. Anderzijds en minstens zo belangrijk is zijn rol binnen Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-Oost. Vanaf de start in 2018 is hij zeer actief als voorzitter van de activiteitencommissie. Voor Wijs met je Wijk organiseert hij met zijn team regelmatig allerlei activiteiten voor 60-plussers. Activiteiten die bestaan uit bewegen in de breedste zin des woord of uit allerlei sociaal contact bevorderende activiteiten.Iedere maandagochtend neemt hij een grote groep 60-plussers mee op wandeling. Zijn motto is: bewegen moet, het houd je fit en alert. Tijdens het wandelen worden er bewegelijkheid bevorderende oefeningen gedaan en is er veel ruimte voor sociaal contact.Met financiële hulp uit het Coronaherstelfonds van de gemeente Veenendaal, heeft hij ook een beweegprogramma bedacht om 60-plussers uit het corona-isolement te halen. Ook voor die groep geeft hij invulling aan sociaal en fysiek welbevinden.Kortom, deze zeer fitte en sociaal bewogen Veenendaler, doet zijn stinkende best om met name de 60-plussers in beweging te krijgen en houden. En dat al vele jaren. Ruud is genomineerd door Peter Huijbregts en  L.F. van Overhagen.

 

Team Clean Veenendaal

Team Clean Veenendaal zet zich al 5 jaar in om Veenendaal schoon en leefbaar te houden. Iedere week gaan de 60 vrijwilligers op pad om zwerfvuil op te ruimen. Daarnaast doen ze mee aan de landelijke opschoondagen en 2 keer per jaar met de Veenendaal Schoon dagen. Team Clean is genomineerd door Tjeerd de Vries.

Tuingroep IVN

Onder leiding van Hanneke Baretta heeft een groep vrijwilligers van ongeveer 8 mensen de educatieve tuin op de nieuwe locatie De Groenhof ingericht. Op verzoek van de gemeente moest het IVN verhuizen. Het oude gebouw, met een tuin specifiek ingericht voor natuureducatie, moesten ze dus verlaten. Het nieuwe onderkomen is volledig gerenoveerd door de gemeente. Maar de tuin was een grote woestenij. Voor de vrijwilligers dus een grote uitdaging en klus, om van die tuin ook weer een tuin te maken gericht op natuureducatie voor kinderen uit het basisonderwijs. De grote structuur werd gedaan door een groenbedrijf. Maar de afwerking, verfijning, de koppeling van de regenpijpen op wateropvangsystemen, het blotevoetenpad, de zintuigbakken met planten om te voelen, te ruiken en te proeven, de inrichting van de vijver, de aanleg van de Heuvelrugtuin-border etcetera, is gedaan door de tuingroep. Dit alles met het doel om de tuin geschikt maken voor natuureducatie, oftewel de kinderen van de basisscholen liefde voor de natuur bij te brengen. Hanneke heeft niet alleen moeten discussiëren met het bestuur (hoogte van de offerte van het groenbedrijf), maar heeft ook de groep vrijwilligers blijvend moeten motiveren. Dit heeft zij met groot enthousiasme gedaan. Ieder lid van het team heeft een grote bijdrage geleverd en als team mogen zij zeer trots zijn op hetgeen volbracht is. De tuingroep IVN is genomineerd door Leo Pruis.

Willem Leeflang

Willem Leeflang is vrijwilliger bij de Voedselbank en zet zich via HipHelpt in als praktische hulp voor mensen die, om wat voor reden dan ook, zelf geen klussen thuis kunnen doen of het geld niet hebben om iemand in te huren. Willem zet zich zonder onderscheid te maken voor iedereen in. Hij doet vaak net dat beetje extra. Vooral de aandacht die hij daarbij heeft voor de hulpvrager. Dat luisterende oor is net zo belangrijk als de klus zelf. Willem zegt altijd “Vrijwilligerswerk maakt je leven zoveel rijker! Die glimlach die je op een gezicht kan toveren als je iemand helpt, soms in de donkerste tijd van het leven van die persoon, dat is heel veel waard!” Hij laat zien dat je ondanks je eigen problemen, vaak heel veel kan betekenen voor je medemens. Willem is genomineerd door Willemijn Fokker.

Willy Heikamp

Willy Heikamp is al enige tijd vrijwilliger bij De Schutsluis. Naast haar baan en drukke leven zet ze zich met ontzettend veel liefde en overgave in voor de mensen ze daar begeleidt. Ook helpt ze bij de organisatie van open dagen en was ze actief bij de officiële opening op de Patrimoniumlaan. Willy is genomineerd door Bianca Gerritsen.

Winnyfred van Egmond

Winnyfred van Egmond is al 25 jaar vrijwilliger bij Boogh en de Voedselbank. Winnyfred is genomineerd door Neel Roodbeen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen