Unieke natuurfilm ‘Wolf’ en Frans drama

Foto:

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal heeft komend weekend twee voorstellingen op het grote witte doek. Op zaterdag 8 oktober (20.00 uur) draait het Franse drama Mes Frères, et Moi, terwijl op zondag 9 oktober (14.30 uur) Wolf is te zien.

De film Mes Frères, et moi vertelt het verhaal van de 14-jarige Nour in zijn zomervakantie. Nour woont met zijn zieke moeder en volwassen broers Abel, Mo en Hedi  in een Zuid-Frans havenstadje. Nour wordt thuis voortdurend opgejaagd en heeft bovendien het vooruitzicht van een taakstraf op school: hij moet schilderen. De oudere broers vinden het bespottelijk dat Nour van de muziek van Pavarotti houdt. Dat leidt tot spanningen als de jongen in de zomer gratis een operacursus mag volgen. Nours oudste broer is daar fel op tegen. Toch belandt Nour in het klasje van operazangeres Sarah. Sarah is naar het stadje afgereisd om tijdens de zomervakantie voor wat culturele educatie te zorgen. Ze ziet iets in de ontwijkende, maar nieuwsgierige jongen, en stimuleert hem om mee te doen met haar lessen…

Het eindresultaat is een meeslepend, rauw-realistisch sprookje dat zichzelf knap in toom houdt: zelden wordt de grens van het geloofwaardige overschreden, en toch mag je geloven dat voor Nour alles mogelijk is.

Wolf in beter daglicht

Een fragment uit de natuurfilm Wolf: Drie jonge wolfjes scharrelen onbeholpen rond bij een spoorlijn. Ze likken aan de rails. De voice-over (ingesproken door Matthijs van Nieuwkerk) maakt korte metten met naïeve gedachten over lieve wolfjes. ‘De smaak van ijzer lijkt op vers bloed.’ Het zal niemand zijn ontgaan:  de wolf is terug in Nederland.

Filmmaker Cees van Kempen vond het slechte imago van de wolf onterecht. Hij besloot het dier in een beter daglicht te stellen. Het verhaal achter de film is misschien wel net zo interessant als de film zelf. Van Kempen had vier jaar nodig om de terugkeer van de wolf in Nederland in beeld te brengen. Toen hij begon met de voorbereidingen moesten de eerste dieren de Duitse grens nog oversteken. Ecoloog Wim Tegels hield de bewegingen van de wolf in de gaten. In 2000 vestigde de eerste roedel zich in Oost-Duitsland. Het zou niet lang meer duren voordat de wolf in Nederland was. Uiteindelijk bracht Van Kempen zo’n zeshonderd dagen in het veld door, en besteedde hij evenveel tijd aan het uitzoeken en monteren van zijn materiaal. Het resultaat? Een niet te missen belevenis, doorspekt met interessante weetjes: Wolf.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen en meer informatie op   www.filmhuisveenendaal.nl

Voor nieuwe leden heeft Filmhuis Veenendaal een welkomstactie: wie nu een lidmaatschap voor 2023 neemt, krijgt het lidmaatschap voor 2022 er gratis bij. Dan kun je met onmiddellijke ingang met korting naar de Filmhuisfilms.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen