‘Niemand gaat met lege handen naar huis’

Foto: Cultuurfabriek

VEENENDAAL – Nu de zomervakantie voorbij is start een nieuw seizoen voor FabLab Veenendaal. De eerste groepsbezoeken van basisschoolklassen zijn alweer gemaakt en er zijn ook nieuwe activiteiten ontwikkeld. Het FabLab-team heeft dan ook enorm zin in het nieuwe schoolseizoen om zo kinderen te laten ervaren hoe geweldig het is om zelf iets te maken of programmeren. Het kan zomaar zijn dat ze later kiezen voor een technische opleiding. Dat zou niet verkeerd zijn, want bedrijven kunnen niet wachten om deze gemotiveerde makers van de toekomst als werknemer te kunnen verwelkomen.

FabLab Veenendaal is een werkplaats voor iedereen. Er staan digitaal gestuurde hi-tech machines zoals een laser- en vinylsnijder en 3D-printers. Hiermee kan iedereen dingen maken die tot voor kort onmogelijk of onbetaalbaar waren. Aan het woord is Janita Olthof, coördinator van FabLab Veenendaal: “Het is zo mooi om te zien hoe trots kinderen het FabLab verlaten als ze zelf iets gemaakt hebben en vragen: mag ik dat echt mee naar huis nemen?”

Een FabLab, of Fabrication Laboratory vind je over de hele wereld, van Amsterdam tot Tokyo en sinds 2015 ook in de Bibliotheek Veenendaal op de tweede verdieping. Via ontdekkend leren maken kinderen en volwassenen kennis met nieuwe technieken en 2D en 3D software. “Na zeven jaar waren onze 3D printers aan vervanging toe, sinds dit voorjaar zijn we nu de trotse bezitter van een aantal Prusa mini’s. De 3D printers worden veelvuldig gebruikt tijdens de inloop, én tijdens groepsbezoeken van het basisonderwijs.”

Janita zorgt samen met collega’s Leontine en Inge voor een wisselend en gevarieerd aanbod. Zo kan iedereen van jong tot oud op zaterdagmiddag zelf iets maken tijdens de wekelijkse inloop. Inge of Leontine, geassisteerd door een vrijwilliger, staan dan klaar om iedereen te helpen! Voor kinderen zijn er regelmatig activiteiten op woensdag- en zaterdagmiddag. “Daarnaast hebben we een gevarieerd educatief aanbod voor alle klassen van het basisonderwijs, het afgelopen seizoen ontvingen we, ondanks alle Corona perikelen, 1600 basisschoolleerlingen voor een techniek- en/of programmeerworkshop. Deze workshops worden zeer gewaardeerd door docenten.”

Ontdek het zelf

“Ik nodig iedereen uit om een keertje langs te komen en zelf iets te maken.” vertelt Janita, “Dat kan al vanaf één euro, tijdens onze inloop op zaterdagmiddag. Je hoeft niet bang te zijn dat het te moeilijk is, want Janita en haar collega’s staan voor iedereen klaar om te helpen waar nodig. Zo gaat niemand met lege handen naar huis. Wil je niets maken maar gewoon eens zien hoe een lasersnijder 3D printer eigenlijk werkt? Loop gerust eens binnen, wij laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is.

 

Nieuwsgierig geworden naar het FabLab? Neem een kijkje op de website en kom een keer langs! www.bibliotheekveenendaal.nl/fablab

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen