Vrijheid in het licht van corona, oorlog en verkiezingen

Foto: Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL – Burgemeester Gert-Jan Kats gaat graag in het actuele thema vrijheid in een korte toespraak:
“Twee jaar lang zijn we in de ban geweest van het coronavirus. Daarover is door mij op deze plaats regelmatig iets gezegd. Hoewel er nog veel mensen besmet raken en vaak maar milde klachten hebben, is het virus er nog steeds. Er zijn mensen die er nog flink ziek van kunnen worden. Ook zien we de gaten die geslagen zijn in families waarbij dierbaren zijn overleden. Daarnaast denk ik aan die ondernemers die zwaar getroffen zijn door de noodzakelijke sluiting van hun bedrijf.”

Poetin

“We hebben allemaal weer de vrijheid ervaren van het opheffen van de maatregelen die er waren voor onze veiligheid. Elkaar ontmoeten, sporten, naar de kerk, naar het restaurant, een theaterbezoek, enzovoort.
Maar toen werden we in dat vrijheidsgevoel hard geraakt door de oorlog die president Poetin is begonnen met zijn brutale inval in de soevereine staat Oekraïne. Mijn gedachten zijn bij de Oekraïners die lijden, die naasten verliezen en die op de vlucht zijn geslagen. Maar ook bij die Russen die deze daden verafschuwen en wel met de gevolgen van deze president te maken hebben. Ik weet dat op veel plekken in Veenendaal wordt meegeleefd en gebeden om kracht en vrede.
Ook in Veenendaal bereiden we ons voor op de opvang, hulp en ondersteuning voor gevluchte Oekraïners. Daarnaast hebben we oog voor de gevolgen van deze oorlog voor de Veense samenleving. Via een nieuwspagina op onze website www.veenendaal.nl/oekraine houden wij je continu op de hoogte van nieuws en actuele gebeurtenissen. Hier kun je ook je vragen stellen.”

Verkiezingen

“Naast corona en Oekraïne is er nog een belangrijk vrijheidspunt: vrije democratische verkiezingen. Volgende week mogen we onze stem uitbrengen op Veenendalers die je de komende vier jaar vertegenwoordigen in het bestuur, de gemeenteraad, van onze mooie stad. Juist in deze tijd reden temeer om gebruik te maken van deze ultieme Vrijheidsdaad: vrije verkiezingen. Democratie is, zoals we kunnen zien in de wereld, iets om heel zuinig op te zijn, dus maak vooral gebruik van door je stem te laten horen! Kom daarom allemaal stemmen, volgende week, op 14, 15 of 16 maart. Iedereen die mag stemmen heeft een stempas gekregen. Neem deze stempas en je legitimatiebewijs mee naar een stembureau van je keuze in Veenendaal. Weet je nog niet op wie je wilt stemmen? Wellicht kan de stemhulp je een weg wijzen. Kijk daarvoor op: www.mijnstem.nl/veenendaal. Wij leven gelukkig in een vrij land. Laten we ons daarvoor blijven inzetten; door om te zien naar elkaar als we nog de gevolgen van corona voelen; door hulp te bieden, daar waar het kan, voor onze naaste in nood; door in vrijheid te gaan stemmen en gebruik te maken van ons democratisch recht!”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen