Politici bespreken lot theater Lampegiet

Foto: Govert Govers

VEENENDAAL – De gemeenteraad is verdeeld over de toekomst van theater Lampegiet. Donderdag 25 november vergaderen de leden van alle politieke fracties over het lot van dit gebouw en de cultuur in Veenendaal, als het gaat om onderhoud en exploitatie en alle kosten die daarmee gemoeid zijn. Hieronder een overzicht van de verschillende visies op het theater.

Hoeveel mag het u kosten?

Theater Lampegiet heeft een nieuw onderkomen nodig. Maar in welke vorm? Wat verwachten inwoners van Veenendaal van een nieuw theater? De ChristenUnie ziet het belang van cultuur voor de stad Veenendaal. We begrijpen de wens van theater Lampegiet om naast de grote zaal ook een kleine zaal te hebben voor amateurvoorstellingen en beginnend artiesten. Echter moeten ambities ook realistisch blijven.

Voor de ChristenUnie is meer zekerheid nodig over de financiële haalbaarheid van een groter theater. Een degelijke theaterexploitatie is voor de gemeente van groot belang omdat zij uiteindelijk garant staat voor eventuele tekorten. De voorkeursrichting van het college gaat uit van een verdubbeling van het huidig aantal stoelen. Op dit moment is nog onvoldoende uitwerkt of daar structureel vraag naar is. Dit geeft veel onzekerheid over de haalbaarheid. Wat de ChristenUnie betreft zal het college eerst moeten aantonen dat de ambities van het theater financieel haalbaar zijn.
 
Jonathan van den Heuvel
Raadslid ChristenUnie


Cultuurspektakel in het Veen, van amateur tot professional

Een theatergebouw, met twee zalen, waar zowel de grote artiesten als de amateurkunstenaars hun ei in kwijt kunnen. Een theatergebouw met daar bovenop hoogbouw versierd met verticaal groen. Het klinkt als een mooie droom, maar aanstaande donderdag heeft de gemeenteraad de keus om stappen te zetten richting zo´n soort theatergebouw. Dit is hard nodig, aangezien het huidige theatergebouw niet meer voldoet.

Het huidige theatergebouw heeft maar één zaal met 550 stoelen, waardoor het te klein is voor de grote artiesten, maar te groot voor opkomend talent of amateurkunstenaars. Het voorstel biedt ruimte voor een grote zaal, een kleine zaal en multifunctionele ruimtes waardoor wellicht de bioscoop terugkomt naar het Veen! De VVD wil een theatergebouw, waarin cultuur kan excelleren en tegelijkertijd de woningnood aangepakt kan worden. Wij willen van Veenendaal de cultuurstad van de regio maken en dit gebouw maakt dit mogelijk!

Ruben Schoeman
Raadslid VVD


Veenendaal geen cultureel sponsor van de regio

Aan fysieke uitbreiding van het theater heeft de SGP-fractie helemaal geen behoefte, laat staan een compleet nieuw en uitgebreid theater. Hierbij zijn voor de SGP meerdere overwegingen belangrijk. Zo betalen de bezoekers van het theater een zeer geringe bijdrage in verhouding tot de werkelijke kosten, zijn de nieuwbouwkosten voor een nieuw theater erg hoog, wordt de grote subsidie vanuit de gemeente niet ingezet voor algemeen nuttige activiteiten voor álle inwoners, zijn er ook meer relevante beleidsterreinen (zoals het sociaal domein waar grote tekorten zijn) en er komen veel theaterbezoekers van buiten Veenendaal.

De SGP-fractie vindt ook dat Veenendaal niet zelf alle faciliteiten kan en hoeft te bekostigen die ook in en door de regio opgevangen kan worden. We hebben een zwembad en bibliotheek, maar Veenendaal is te klein om een groot theater te hebben. In de regio (bijv. Ede) zijn voldoende mogelijkheden hiervoor, en daarnaast bieden ook Spectrum en De Basiliek voldoende mogelijkheden. Overigens kan De Basiliek volledig draaien zonder gemeentelijke bijdrage.

Jan Snoei
Raadslid SGP


Dromen, durven, doen!

Deze week staat de toekomst van theater Lampegiet op de agenda. ProVeenendaal vindt dat het sterk verouderde theater geen visitekaartje meer is voor Veenendaal. Daarnaast móet er gewoon iets gebeuren, omdat de onderhoudskosten enorm gaan oplopen. Tijd voor vernieuwing! Hoe dan? Dat zal spannend worden. Het gaat natuurlijk ook veel geld kosten en iedere euro kan maar 1x worden uitgegeven.

ProVeenendaal is, met de financiële uitdagingen in het achterhoofd, voorstander van een theater in de meest uitgebreide vorm. Ruimte voor een grotere zaal, zodat er een breder aanbod komt. Een kleine zaal, die multifunctioneel kan worden ingezet. En een, liefst onderscheidende, bioscoop. Veenendaal verdient een bruisende, moderne Lampegiet omringd door horecagelegenheden waar onze inwoners en bezoekers, vanuit de regio en omstreken, kunnen gaan genieten met een grote G. ProVeenendaal kijkt uit naar de uitwerking van het uiteindelijke voorstel, zodat we van dromen naar doen kunnen gaan.

Gert Scherpenzeel
Schaduw-raadslid ProVeenendaal


Waarde(n)volle cultuur

Sinds 1988 behoort Theater Lampegiet bij de gevestigde cultuurorganisaties van Veenendaal. Het gebouw is helaas niet meer van deze tijd en ook niet meer duurzaam te maken. Het college legt de gemeenteraad vier onderzoeksscenario’s voor. De voorkeursoptie brengt een bedrag van bijna 30 miljoen euro met zich mee: een forse investering.

De CDA-fractie is van mening dat het nieuwe theatergebouw er zeker moet komen, maar niet tegen elke prijs. Het gaat nu niet alleen om een eenmalige investering, maar de totale exploitatie wordt groter. Dat brengt verplichtingen voor de toekomst met zich mee die we nu nog niet kunnen overzien. Onze fractie zal er bij het college op aandringen om het onderzoek naar de nieuwbouw dan ook breder in te steken dan nu wordt voorgesteld. Op die manier kan de gemeenteraad in 2022 besluiten nemen op basis van een gedegen kwalitatieve en kwantitatieve businesscase. Zo investeren we verstandig in cultuur.

Harold Schonewille
Fractievoorzitter CDA


Een nieuwe huiskamer voor Veenendaal

Lokaal Veenendaal is blij dat er na eerdere vertragingen eindelijk een voorstel ligt om verder te kunnen met de toekomst van theater Lampegiet. Het college stelt voor om het scenario nieuwbouw met toevoeging van een kleine zaal verder uit te werken. Wij ondersteunen dat voorstel van harte. 

Wij vinden het belangrijk dat er een prachtig theater komt, van binnen en van buiten. Van buiten moet het een mooi pand worden met monumentale uitstraling. Van binnen moet er naast een grote theaterzaal ook een kleine zaal komen. Deze zaal kan zo worden ingericht dat er ruimte is voor amateurkunst, maar dat bijvoorbeeld ook het poppodium er terecht kan. Wat ons betreft is ook een bioscoop meer dan welkom in het nieuwe theater. We bouwen nu een theater waar we het de komende decennia mee moeten doen. Laten we het goed doen. Veenendaal verdient een mooie huiskamer, waar altijd wat te beleven valt!

Mila Jansen
Raadslid Lokaal Veenendaal


Modern theater en stadsbioscoop voor Veenendaal

Veenendaal ontwikkelt zich steeds meer tot een grote gemeente met stadse allures. In zo’n mooie gemeente hoort een mooi theater en bioscoop.

Komende raadsvergadering staat de toekomst van Theater Lampegiet op de agenda. De aanleiding hiervoor is de slechte staat waarin het theater zich bevindt. Het theater is dan ook toe aan een verbouwing. We beschouwen deze verbouwing als een kans voor Veenendaal om een modern, toonaangevend en duurzaam theater en stadsbioscoop te realiseren. Met deze combinatie creëren we gelijk een cultureel centrum waarin mensen met verschillende achtergronden en interesses elkaar ontmoeten. Als D66 hebben we ons altijd sterk gemaakt voor Kunst en Cultuur in Veenendaal. Dit beschouwen we als een algemeen nut en is goed voor het welzijn, de welvaart en identiteit van Veenendaal. Om deze reden zullen we het raadsvoorstel steunen voor een nieuw theatercomplex bestaande uit een grote en kleine theaterzaal en een moderne stadsbioscoop met meerdere filmzalen.

Youssef Boutachekourt
Fractievoorzitter D66


Theater

Het huidige gebouw van Theater Lampegiet is aan vervanging toe. Zowel technisch als qua duurzaamheid is een nieuw gebouw nodig. De kans is er nu om voor de komende decennia een mooi en duurzaam theater te bouwen. Met meerdere functies. GroenLinks wil al jaren een kleine zaal bij het theater. Die kan nu gerealiseerd worden.

Ook wordt in het voorkeursscenario van zowel het college als het theater een bioscoopfunctie toegevoegd. Met toevoeging van een kleine zaal, een zaal voor popmuziek en bioscoopzalen kan Veenendaal het theater krijgen dat deze stad verdient. Het Filmhuis is een mooie partner, die het ook ziet zitten om het aanbod te verplaatsen naar deze locatie. Met een mooi, modern en duurzaam theater met grote voorstellingen, kleine voorstellingen, amateurvoorstellingen, film en popmuziek zou een grote wens van GroenLinks uitkomen. Het definitieve besluit wordt volgend jaar genomen. GroenLinks Veenendaal is voor deze investering in cultuur.

Tijs van der Weele
Fractievoorzitter GroenLinks


Veenendaalpas en Lampegiet

De PvdA is verheugd dat het college een Veenendaalpas voor mensen met een laag inkomen heeft ingesteld. Geld voorschieten en bonnetjes declareren behoren hiermee tot het verleden. Daarnaast is de pas veel minder stigmatiserend bij de kassa, de pas lijkt immers op een gewone betaalpas. Met de Veenendaalpas kunnen mensen met een laag inkomen ook toegang krijgen tot culturele activiteiten. Bijvoorbeeld een kindervoorstelling in theater Lampegiet.

Komende raadsvergadering bespreekt de raad een voorstel over de toekomst van theater Lampegiet. Wat de PvdA betreft krijgt Veenendaal een nieuw theater met een regionale cultuurfunctie. De PvdA gelooft dat dit een bruisender Veenendaal oplevert. De voorgestelde ontwikkelingsrichting en huisvestingsvariant bieden de mogelijkheid om grotere producties aan te trekken, omvat een kleine zaal die als poppodium kan worden omgetoverd en een filmhuis/bioscoopfunctie waardoor 3D en streamingdiensten gecombineerd kunnen worden met theater en amateurkunst. En met de Veenendaalpas kunnen straks nog meer inwoners genieten van een bruisender Veenendaal.

Hans van de Braak
Fractievoorzitter PvdA

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen