Gesprek over zoekgebied windmolens bij Overberg

Foto:

VEENENDAAL – De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug houdt donderdag 9 september een beeldvormende avond over de Regionale Energiestrategie 1.0. De leden spreken dan ook over een zoekgebied voor windenergie ten noordoosten van Overberg, dit is nabij Veenendaal.

 

De Regionale Energiestrategie levert een bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Afspraken hierover zijn landelijk vastgelegd in het Klimaatakkoord. Het overstappen op duurzame energiebronnen is een van de belangrijkste stappen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.Om dit doel te behalen werken gemeenten, waterschappen en provincie samen in energieregio’s. 30 energieregio’s samen, moeten in 2030 minstens 35 TWh elektriciteit op een duurzame manier opwekken. Deze ambitie leggen zij vast in hun Regionale Energiestrategie. Onze gemeente neemt deel aan de energieregio U16. Binnen deze regio werken 16 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie samen.

Lokale bijdrage

De regio U16 spreekt af 1,8 Terrawattuur aan wind- en zonne-energie op te wekken. Gemeente Utrechtse Heuvelrug neemt hiervan in 2030 0,088 TWh voor haar rekening. Dit wil zij bereiken met zonnepanelen op grote daken, zonnevelden en windmolens (bij voorkeur langs snelwegen). In de Regionale Energiestrategie staat ook welke warmtebronnen mogelijk regionaal beschikbaar zijn. De gemeenteraad besloot al eerder om zonnevelden en windmolens toe te staan: het Afwegingskader Energie in Landschap.

De volledige RES staat op energieregioutrecht.nl. Voor factchecking en veelgestelde vragen bij gesprekken over de Regionale Energiestrategie helpt de RES gespreksassistent.

Zorgen over zoekgebied windmolens

Het gebied ten zuiden van de A12, ten noordoosten van Overberg, wordt in het plan voorgesteld als zoekgebied voor windenergie. Een zoekgebied is een gebied waar de gemeente welwillend staat tegenover de komst van windmolens. De mogelijkheden voor zoekgebieden voor windenergie in onze gemeente zijn beperkt.Omwonenden hebben veel zorgen over het aanwijzen van dit zoekgebied. Wethouder Rob Jorg ging daarom de afgelopen weken in gesprek met de inwoners van Overberg en andere omwonenden uit Veenendaal en Renswoude. Ook was er een enquête onder omwonenden. Omwonenden vrezen vooral de mogelijke gezondheidseffecten, de hinder door geluid en slagschaduw en de effecten op de natuur. Gezondheid, veiligheid en respect voor de natuur staan voor ons als gemeente voorop. We benadrukken dat uit onderzoek moet blijken dat windmolens geen ontoelaatbare negatieve effecten op de gezondheid van omwonenden of de natuur mogen hebben. Dit is een voorwaarde die gesteld wordt aan een eventuele vergunning. Wij baseren ons daarbij op de meest actuele onderzoeken van gerenommeerde instanties als het RIVM en de GGD. Meer over windmolens bij Overberg: www.heuvelrug.nl/windmolens-Overberg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen