Aantal bedrijven en banen blijft groeien

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – “Er zit groei in het aantal bedrijven en banen. Dat betekent dat Veenendaal nog aantrekkelijker wordt om te wonen én te werken.“  Dat zegt wethouder economie Dylan Lochtenberg. De gemeente Veenendaal brengt sinds 2014 ieder jaar de Economische Monitor uit. Het doel van de Economische Monitor is een naslagwerk creëren als basis voor beleidsvorming en een betrouwbare bron van statistische informatie voor zowel de gemeente als andere partijen. In de monitor worden grotendeels cijfers uit het voorgaande jaar, in dit geval 2020, gepresenteerd.

In 2020 is de grijze druk in Veenendaal opnieuw toegenomen.Dit betekent dat in verhouding het aantal personen van 65 jaar en ouder meer is toegenomen dan het aantal personen van 20 tot 65 jaar. Dit heeft onder andere een effect op de sociaal-economische structuur. In 2019 heeft Veenendaal een gemiddeld huishoudensinkomen van €45.100,-. Daarmee heeft Veenendaal in vergelijk met het landelijk gemiddelde een hoger gemiddeld besteedbaar huishoudensinkomen.

Toename bedrijven en banen

Het aantal bedrijfsvestigingen in Veenendaal is de afgelopen jaren blijven groeien. In 2020 telde Veenendaal in totaal 6075 bedrijven, dit zijn er 391 meer dan in 2019. Deze groei vertaalt zich ook naar het aantal banen. In de periode 2019-2020 is het aantal banen gegroeid van 31.221 naar 31.785.

Beroepsbevolking Veenendaal

In 2020 heeft 70,3% van de Veenendaalse bevolking tussen 15 en 75 jaar betaald werk. Het aantal WW-rechten staat in mei 2021 op 780, dat is een daling ten opzichte van mei 2020. Het aantal personen in de bijstand is sinds juli 2020 weer licht gestegen tot 1.113 in januari 2021. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, om ondernemers tijdens de coronapandemie financieel te ondersteunen, is in maart 2020 in werking getreden. In mei 2021 zijn 130 Tozo-uitkeringen verstrekt.

Binnenstad van Veenendaal

De binnenstad is een belangrijke motor voor de werkgelegenheid van Veenendaal. Het centrum biedt een verscheidenheid aan bedrijfssectoren. Met name de detailhandel, dienstverlening en de gezondheidszorg leveren een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. Uit de passantentellingen in de binnenstad blijkt dat het effect van de coronapandemie op het aantal bezoekers van de binnenstad groot is. Het geschatte aantal weekbezoekers in september 2020 was volgens onderzoeksbureauLocatus 51.400. Daarmee is het aantal bezoekers per week aan de binnenstad van Veenendaal ten opzichte van een jaar eerder meer dan gehalveerd.

Coronapandemie

Sinds maart 2020 is Nederland en de rest van de wereld in de ban van de coronapandemie. De impact van deze crisis, en bijbehorende maatregelen, is op veel plekken in de economie voelbaar. Dit wordt met name duidelijk in de passantentellingen en parkeercijfers van 2020. In deze monitor wordt nog niet direct inzichtelijk welke effecten de coronapandemie op de werkgelegenheid in Veenendaal heeft.

Trots

Wethouder Dylan Lochtenberg: “Op korte termijn zijn de gevolgen van de coronapandemie voor veel ondernemers, gezinnen en instellingen voelbaar. De gevolgen op de lange termijn beginnen langzaam zichtbaar te worden, al zijn deze op basis van de beschikbare gegevens nog niet te kwantificeren. Als gemeente hebben we de afgelopen anderhalf jaar vol ingezet op het ondersteunen van diegene die hard werden geraakt door de crisis. We hebben ondernemers, in samenwerking met onder andere de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) en Stichting Winkelstad, zoveel als mogelijk proberen te ondersteunen. Denk aan de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en het uitstellen van de betaling van belastingen. Naast deze financiële ondersteuningsmaatregelingen hebben we ons accountmanagement actief uitgebreid om ondernemers te ondersteunen. Maar vooral de ondernemers zelf hebben laten zien dat ze ook ten tijde van crisis in staat zijn te blijven ondernemen. Daar ben ik bijzonder trots op!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen