112

‘Vriend-in-nood-oplichting’

Foto: Politie Veenendaal
VEENENDAAL – De ‘vriend-in-nood-oplichting’; een vorm van fraude waarvoor we vaak waarschuwen. Dat doen we omdat het steeds vaker lijkt voor te komen, maar ook omdat het juist op kwetsbare slachtoffers gericht is.

Afgelopen weekend dreigde een ‘bejaarde’ inwoner van Veenendaal in de val te lopen die dit soort laffe oplichters zetten. Hij werd via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als een familielid, en zo probeerde hem geld afhandig te maken. Toen dat niet leek te lukken, werd het slachtoffer verteld dat de bank de pinpas zou komen ophalen. Zó goedgelovig was de man niet, en hij riep onze hulp in.

“Toen kort daarna, midden in de nacht, daadwerkelijk iemand zijn bankpas kwam ophalen, hielden we twee verdachten op heterdaad aan. Deze mannen, 26 en 32 jaar, beiden uit Den Haag, worden verdacht van oplichting. Omdat het onderzoek nog niet klaar is, kunnen we er niet meer details over delen. Wél willen we nog maar eens benadrukken hoe belangrijk het is om deze vorm van fraude te herkennen, en direct hulp in te schakelen. Bespreek het vooral ook met je (groot)ouders en anderen die waarschuwingen op sociale media misschien niet lezen”, aldus een politieman.

Meer tips? Kijk op https://www.politie.nl/inform…/wat-is-whatsapp-fraude.html

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen