Wordt Karel Turkesteen ‘nationale buurheld’?

Foto: BR-Fotografie

VEENENDAAL – Karel Turkesteen uit Veenendaal is een van de drie finalisten voor de Nationale Buurheld van het Jaar-verkiezing. Karel zet zich in om de omgeving rondom het complex waarin hij woont schoon te houden en helpt buren die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met boodschappen of klusjes in huis. Stemmen op Karel kan tot en met 31 augustus op www.buurheld.nl.

 

Karel werd genomineerd door buurvrouw Anja Lorie: “Een vriendelijke, betrokken man die altijd voor iedereen klaarstaat. Hij helpt buren bij de boodschappen als ze dat zelf niet meer kunnen. En hij zet zich ook nog in om de buurt schoon te houden. En als je met een vraag bij hem aanbelt, nodigt hij je gelijk uit voor een kopje koffie.” Ongeveer een jaar zijn Anja en Karel nu buren. “Ik ben hier naartoe verhuisd, en Karel woonde hier al langer. Ik was erg blij dat hij als eerste klaar stond om me te helpen bij alles wat komt kijken bij een verhuizing en het betrekken van een nieuwe woning.”

Altijd tijd voor een praatje
Als lid van de bewonerscommissie kent Karel het reilen en zeilen in dit complex als geen ander. “Hij kent iedereen en maakt altijd tijd voor praatje. Als iemand een specifieke vraag over praktische zaken heeft, zegt iedereen ‘Karel weet daar wel raad mee’.” Karel is een actieve man, die ondanks zijn pensioen niet van stilzitten houdt, vertelt Anja. “In de garage staat een aantal containers waar we het oud-papier inzamelen. Karel zorgt er altijd voor dat die op de juiste dagen aan de kant van de weg staan, zodat ze door de gemeente opgehaald kunnen worden.”

BR-Fotografie

Omgeving schoonhouden
Daarnaast zet Karel zich in om ook de omgeving rondom het complex schoon te houden. “Tegenover ons complex ligt een parkje waar mensen hun hond mogen uitlaten. Een keer in de week gaat hij daar met een vuilnisprikker en een vuilniszak naartoe, en ruimt hij het straatafval op.” Al snel werd duidelijk dat Karels betrokkenheid niet stopt bij de praktische zaken. Als buren ziek zijn, is Karel de eerste die nagaat of er iets is dat hij kan doen om te helpen, vertelt Anja. “Er woont hier in het gebouw bijvoorbeeld een meneer die al behoorlijk op leeftijd is, en niet meer goed ter been. Karel helpt hem met van alles.”

“Zelf vindt Karel het de normaalste zaak van de wereld, maar wat hij doet om zijn buurman te helpen gaat verder dan gewoon goed buurschap. Hij helpt met de boodschappen, hij doet kleine klusjes in het huis en zet z’n afval buiten. En toen hij hoorde dat iemand van de bewonerscommissie van ons buurcomplex ziek was, bood hij ook daar gelijk zijn hulp aan.”

In het zonnetje
“Toen ik hoorde van de verkiezing voor de Nationale Buurheld van het Jaar, moest ik gelijk aan Karel denken. Karel is een fantastische buurman die het verdient om in het zonnetje te gezet te worden.” Karel zelf is bescheiden over zijn rol in het complex: “Ik ben natuurlijk blij dat de buren waarderen wat ik doe. Maar ik vind wat ik doe eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Het is belangrijk om elkaar te helpen waar dat kan en er samen iets moois van te maken. Daar hebben we uiteindelijk allemaal plezier van.”

Stem op Karel
Vind jij dat Karel Nationale Buurheld van het Jaar moet worden? Breng dan nu je stem uit op Karel. Stemmen kan tot en met 31 augustus!

Nationale Buurheld van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing die in 2021 voor het eerst wordt georganiseerd. De gedachte is om mensen die klaarstaan voor hun buren een keer per jaar extra in het zonnetje zetten en anderen te inspireren met de prachtige verhalen van anderen. Iedereen krijgt daarom nu de kans hun buurheld op een speciale manier te bedanken.In de afgelopen maand werden er bijna 200 mensen voorgedragen voor de titel, van wie er nu drie doorgaan naar de finaleronde. Nationale Buurheld van het Jaar is een initiatief van woningverhuurder Heimstaden, die zich inzet voor een vriendelijk en duurzaam woonklimaat.

BR-Fotografie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen