‘Positie centrale winkelcentra beschermen’

De Ellekoot, centraal winkelcentrum of periferie?
De Ellekoot, centraal winkelcentrum of periferie?
Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal legt het beleid perifere detailhandel vestigingen (PDV) ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Dit geactualiseerde PDV-beleid is opgesteld met de acht gemeenten behorende tot de Regio FoodValley. Het college denkt dat een regionaal beleid bijdraagt aan het voorkomen van negatieve ontwikkelingen en het ondersteunen van kansrijke ontwikkelingen. Dit voorstel wordt in september 2021 in de gemeenteraad besproken.

In 2010 is in de regio gezamenlijk beleid opgesteld voor perifere detailhandel (PDV). Dit gaat onder andere over de vestiging van woonboulevards. Dit beleid wordt, gezien recente ontwikkelingen, nu geactualiseerd. Daarbij werken de acht gemeenten binnen de regio FoodValley samen en zijn daarbij onder andere ondernemersverenigingen, het bedrijfsleven, de makelaardij en pandeigenaren betrokken geweest.

Actuele ontwikkelingen

De ontwikkelingen in de retail volgen elkaar snel op. Naast het effect van de coronacrisis, wint het internet aan aandeel binnen de retail. Dat resulteert in een toenemende leegstand in winkelcentra. Daarnaast spelen andere ontwikkelingen zoals de voortgaande vergrijzing en meer aandacht voor duurzaamheid, een rol. Met de actualisatie van het PDV-beleid willen de gemeenten van de regio FoodValley inspelen op deze ontwikkelingen.

Voordelensamenwerking

Het regionale beleidsplan moet negatieve effecten voor de binnenstad voorkomen en tegelijk kansrijke woonboulevards ondersteunen. Door regionale afspraken willen de gemeenten ook voorkomen dat een beleidskeuze in één van de gemeenten, een negatieve invloed heeft op de winkelgebieden in andere gemeenten. Het schept duidelijkheid aan ondernemers, eigenaren, beleggers en ontwikkelaars binnen de regio. En kan daarmee een positieve invloed hebben op de bezoekersaantallen van buiten de regio.

Keuzes

In het PDV-beleid worden verschillende keuzes gemaakt. Zo wordt ingezet op een concentratie van het aantal perifere meters in acht PDV-concentratiegebieden. En worden daar alleen de branches wonen, doe-het-zelf en tuincentra toestaan. Voor vestigingen in de PDV-branches geldt een minimale maatvoering van 500 m2 winkelvloeroppervlakte, waarvan maximaal 15% van het winkeloppervlak als ‘branchevreemd’ mag worden ingericht. De ontwikkeling van webshops en afhaalcentra wordt binnen de binnenstedelijke winkelgebieden ingepast. Een Factory Outlet Center in de Regio FoodValley wordt niet toegestaan. En is de afspraak gemaakt dat de Regio FoodValley-gemeenten elkaar informeren over nieuwe plannen die een regionale impact hebben.

Regionale afspraken

Wethouder Dylan Lochtenberg: “Perifere detailhandel heeft per definitie effect over onze gemeentegrenzen heen. Het is goed om daar regionaal ook afspraken over te maken en daarmee de positie van onze centrale winkelcentra te beschermen. Nieuwe ontwikkelingen mogen niet ten koste gaan van deze positie. Anderzijds willen we met grote PDV-locaties en veel keuzemogelijkheden meer bezoekers van buiten de regio trekken”.

Het PDV-beleid regio FoodValley wordt de komende maanden door alle gemeenten afzonderlijk vastgesteld. In Veenendaal debatteert de gemeenteraad in september 2021 over het voorliggende beleidsplan. Het beleid kan daarna door de gemeenten worden verwerkt in de omgevingsplannen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen