112

Stenen uit de straat wekt argwaan politie

Foto: Politie Veenendaal
VEENENDAAL – Een aantal jongeren haalden in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 juni straatstenen uit de straat en legden deze gereed op de weg. “Wij wisten op dat moment nog niet waarom zij dat deden, maar hielden er rekening mee dat dit een voorbereiding kon zijn voor een inbraak, door het ingooien van ruiten bijvoorbeeld”, verklaart een politieagent. “Omdat dit gebeurde in een gebied dat cameratoezicht kent, kon hun actie via camera’s live bekeken worden. Met meerdere collega’s zetten wij het gebied af, en reden naar de Achterkerkstraat, waar het zich afspeelde. Bij het zien van de eerste politieauto gingen diverse jongeren rennen, en werden zes personen aangehouden.”
Al snel bleek één van hen hier niets mee te maken te hebben; hij werd op straat weer in vrijheid gesteld. Van twee anderen bleek kort daarna dat zij er niet bij betrokken waren, en ook zij konden na een heel kort verblijf op het politiebureau weer vertrekken. “Toen we de camerabeelden hierna nogmaals goed bekeken, bleek dat het geen inbraakpoging maar baldadigheid betrof, en werd ook duidelijk dat het overgebleven drietal verantwoordelijk was hiervoor.”
De drie minderjarige verdachten kregen de kans om op te biechten wat er aan de hand was en gaven toe dat ze bij wijze van misplaatste grap samen onder andere een chemisch toilet hadden omgegooid en een rijtje straatstenen op de weg hadden gelegd. Hun ouders werden hiervan op de hoogte gebracht en mochten hun kroost op het bureau ophalen. Onder toeziend oog van hun ouders werd de door hen aangebrachte ‘schade’ hersteld.
De drie kunnen een alternatieve Halt-straf verwachten. In dat traject worden bewustwording en herstel voorop gesteld, om herhaling te voorkomen. Als het traject niet goed doorlopen wordt, zal het voorval alsnog in de vorm van een strafzaak aan het Openbaar Ministerie worden voorgelegd.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen