Balance2BeFit geeft voeding- en dieetadvies

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – “Mijn doel is om je beter in je vel te laten zitten met een voedings- en dieetadvies dat bij je past”, zegt Anne Diet de Jong. Ze is oprichter van Balance2BeFit en helpt cliënten op zes locaties: twee in Veenendaal, één in Ederveen, Otterlo, Amerongen en Buren.

“Doorbreken van een slecht eetpatroon en aanleren van een gezonde eetgewoonte voor de lange termijn”, licht ze toe. De naam van haar praktijk spreekt voor zich: de balans zoeken om fit te blijven. Wat dus niet wil zeggen dat je nooit een koekje kunt eten. ,,Wat is haalbaar? Het gaat ook om bewustwording, want negen van de tien mensen die bij ons komen, hebben geen idee wat er allemaal in het eten zit. Zo heeft het eten van één stroopwafel hetzelfde effect als zes biskwietjes. Ik snap dat mensen de keuze van voeding ingewikkeld vinden. Aan veel verpakte producten is veel suiker toegevoegd. Het is goed om dan te kijken wat de ingrediënten zijn.”

Hogeschool

Na de havo volgde Anne Diet een opleiding aan de Cios om sportlerares te worden, want ze deed op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. “In het laatste jaar kwam daar het vak voeding aan de orde bij het stukje fitness & health. Ik vond het reuze interessant om te ontdekken hoe je met goede voeding veel meer resultaat kreeg bij het sporten. Daarom deed ik na deze opleiding de vierjarige opleiding voeding en diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).”

Met het diploma op zak begon Anne Diet een eigen praktijk in Veenendaal aan huis en bij sportschool Angel’s Gym. Daarna ging het snel, omdat cliënten haar vroegen om haar voedingsadviezen ook in andere plaatsen te geven. Ook door haar netwerk kon Balance2BeFit een filiaal openen op locaties in Otterlo, Ederveen, Amerongen en Buren. ,,Elke keer kwam er iets bij.”

Geen crashdieet

Het doel van Balance2BeFit is dat mensen zelf ontdekken hoe ze op een goede manier met voeding om kunnen gaan. Het is niet de bedoeling dat ze jarenlang worden begeleid en aan het lijntje worden gehouden. Al zijn er wel mensen die blijven komen, omdat ze graag een stok achter de deur hebben. Zij komen bijvoorbeeld eens in de vier maanden naar de diëtist om op de weegschaal te gaan staan. “Zodat een nieuwe en gezonde manier van eten een vast patroon wordt. Het geeft voldoening als cliënten vertrekken en zeggen dat ze nu weten hoe ze de goede keuzes maken en dit ook vol kunnen houden. Want dat vinden we heel belangrijk. Geen crashdieet van tien weken en daarna terugvallen in oude gewoontes, maar een structurele manier voor de lange termijn. Het is hartstikke mooi als je hoort dat mensen het na verloop van tijd zelf kunnen doen. Daar doe je het voor.”

Specialismes

De Jong kijkt vooral naar wat er haalbaar is voor haar cliënten. Dit gaat stapsgewijs, terwijl de één dit met zevenmijlslaarzen doet en de ander voetje voor voetje. Bij de intake komen er weleens veel emoties vrij, voordat er überhaupt over een strategie gesproken wordt.

,,Elke persoon is anders en ik geniet ervan om mensen persoonlijke aandacht te geven. Ook al krijg je drie personen achter elkaar met overgewicht, ze hebben allemaal een ander verhaal”, zegt Ingeborg Reitsema, de medewerkster van De Jong. Ze wijst op de specialismes, waardoor het werk divers blijft. Want bij Balance2BeFit kan een groot scala aan mensen terecht voor voedingadvies.

Dat zijn: volwassenen en kinderen met over- en ondergewicht, zuigelingen en peuters met voedingsproblemen, mensen met diabetes, hart-en vaatziekten, allergieën, intolleranties, voedingsgevoeligheid, diabetes type 2. Bovendien komen bij Balance2BeFit emotie-eters en mensen die last hebben van eetbuien, (top)sporters, volwassenen met een verhoogd cholesterol, hypertensie (hoge bloeddruk), zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, mensen met COPD of personen die volledig vegetarisch willen eten. ,,Ons vak is dus veel breder dan de meeste mensen denken.”

De Jong voegt toe dat ze bij elk ziektebeeld op andere zaken let. Bij ouderen zijn eiwitten heel belangrijk om ondervoeding te voorkomen. Bij diabetes moet je heel erg letten op de koolhydraten. Bij cholesterol kijk je naar de gezonde en slechte vetten en bij hogebloeddruk is teveel zout niet goed. “Vervolgens kijk je naar het eetpatroon en wat haalbaar is.”

Schijf van vijf en eiwitten

In het algemeen hanteert Balance2BeFit de Schijf van Vijf, om daar dagelijks een uitgebalanceerd eetpatroon uit te kiezen. Het voedingscentrum verschaft veel informatie over hoe je dat concreet kunt maken, ook met smakelijke recepten. ,,We geven variatielijsten mee met producten die mensen dagelijks kunnen eten en voeding die je beter bij uitzondering kunt eten.”

De Jong wijst op de pyramide met basisvoeding, de bijvoeding en de supplementen. ,,Als je goed gevarieerd eet komt dat vanzelf goed, maar in de winter kun je vitamine D bijvoorbeeld toevoegen, omdat dit vooral uit zonlicht zit.  Maar we kijken eerst naar het eetpatroon, of je bijvoorbeeld wel twee stuks fruit of 250 gram groente per dag gebruikt.”

Actueel is voor Balance2BeFit de rol die de diëtist kan spelen bij mensen die corona hebben gehad. Omdat mensen dan vaak veel spiermassa hebben verloren, is bijspijkeren met eten belangrijk. ,,Je kunt wel vier keer in de week gaan sporten, maar als je voeding niet goed is, bouw je geen spiermassa op. Je hebt dan veel eiwitten nodig. Maar mensen weten vaak niet precies hoeveel eiwitten ze op een dag nodig hebben, hoeveel ze al eten, waar het allemaal in zit en hoeveel ze nog kunnen eten. Dat vinden ze lastig, maar wij kunnen dat berekenen.” De dames werken hierbij samen met de fysiotherapeut.

Consulten

De Jong onderkent dat iedereen elke dag verleid wordt tot voeding die niet zo gezond is. Daar is haar missie om een optimale balans te zoeken in voeding- en leefgewoonte. Ze wil op een professionele en persoonlijke manier adviseren en begeleiden. “Voeding is nodig om onze lichamelijke functies uit te kunnen voeren, om gezond te blijven, te groeien, herstellen en te sporten. Ook staat voeding in het teken van genieten, gezelligheid of bij emoties. Een mens is in balans met de juiste voeding. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Daarnaast is voldoende beweging essentieel. Alleen een verandering van een leefstijl door gezonde voeding en voldoende beweging zorgt voor blijvend resultaat.”

Balance2BeFit helpt daarbij. Het eerste consult omvat een kennismaking waarin de hulpvraag, wensen en doelen op tafel komen. “We staan tevens stil bij het huidige eetpatroon en eventueel andere zaken die hiermee samenhangen. Is er sprake van een ziektebeeld, dan kunnen we de invloeden van voeding daarop bespreken zodat je het effect beter kunt begrijpen. Daarnaast komen ook leefstijl en sportactiviteiten aan bod. Op basis van deze intake kan ik een nieuw voedingsadvies geven dat past in de leefstijl. Een voedingsschema dat ook daadwerkelijk vol te houden is. Ik stuur veranderingen van de huidige eetgewoonten samen met een variatielijst. Vaak gaat dit per email, soms print ik het even uit. Dieetbehandelingen kunnen worden vergoed via de basisverzekering, wat je wel je eigen risico kost.”

Tijdens de vervolgconsulten bespreekt de diëtist de doelstellingen en hoe je het dieetadvies de afgelopen tijd hebt gevolgd. “Zijn er knelpunten? Dan kan ik het voedingsadvies iets aanpassen. Je lichaamsgewicht wordt steeds opnieuw bepaald en de omvang van je buik wordt gemeten, wat we nu tijdens corona even niet doen. Vervolgconsulten duren 15 of 30 minuten, afhankelijk van de gewenste aanpassingen en de vragen, want die vormen een belangrijke leidraad.”

Voedingsschema

Wil iemand wel een voedingsschema, maar heb je geen behoefte aan een eerste- en vervolgconsulenten? Ook dat is mogelijk. Gegevens hiervoor kunnen mensen mailen naar [email protected]. Op basis van de gegevens stelt De Jong een voedingsschema op maat samen dat geheel past bij iemands leefstijl. Vereiste gegevens voor een voedingsschema op maat: leeftijd, lengte en gewicht, voedingspatroon, sportactiviteiten, eventuele ziektes die van invloed kunnen zijn, doelstelling (afvallen, aankomen, op gewicht blijven).

Info: www.balance2befit.nl / tel. 06-23993484.

Locaties:

Veenendaal

  • Kerkewijk 92 (i.s.m. Fysiopraktijk PMI) (elke dinsdagochtend van 08.30-12.30 en donderdagavond van 18:30-22.00).
  • Appelvink 1 (Gezondheidscentrum de Appelvink) (maandagavond, woensdagoverdag en donderdagochtend)

 

Amerongen

  • Koningin Wilhelminaweg 85 (elke dinsdag)

 

Buren

  • Fysiopraktijk de lage korn, De markt 2 (elke maandagochtend en dinsdagavond)

 

Ederveen

  • Huisartsenpraktijk Ederveen, Marktplein 6 (elke eerste en derde vrijdag van de maand)

 

Otterlo

  • Bij cliënten thuis of elders in overleg (altijd op afspraak).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen