Toneelstuk ‘De Waarheid’ wint prijs WijkJury

Foto: Mark Engelen

VEENENDAAL – De WijkJury Veenendaal heeft inTheater Lampegiet deze week de beste voorstelling van het seizoen 2018-2019 gekozen. De elf Veense vrouwen uit verschillende wijken, die qua culturele achtergrond en leeftijd verschillen hebben acht voorstellingen bezocht en beoordeeld. De meningen liepen hier en daar flink uiteen. Uiteindelijk is ‘De Waarheid’, het toneelstuk met onder meer Huub Stapel en Johanna ter Steege tot favoriet gekozen.

 

De WijkJury vond De Waarheid een hilarische voorstelling met “slimme, scherpe en pittige dialogen” van de hand van Florian Zeller. Het thema ‘ontrouw en overspel’ was volgens de jury inhoudelijk niet het boeiendste thema van het seizoen, maar er werd wel de hele voorstelling lang gelachen. Niet alleen vanwege de dialogen, maar ook door “alle verrassende plotwendingen, het fantastische spel, de knappe timing en de boekdelen sprekende lichaamstaal.”“Je wordt steeds op het verkeerde been gezet”, vond een ander jurylid; “wie liegt nu en wie spreekt de waarheid. En moet je altijd de waarheid spreken?” In ieder geval was duidelijk dat de ene leugen tot de andere leidt en mensen zo volledig verstrikt kunnen raken. Ook het eenvoudige en inventieve decor werd gewaardeerd.

 

Prijsuitreiking aan Huub Stapel
Acteur Huub Stapel, die de hoofdrol speelt in De Waarheid,neemt deze eerste prijs namens alle betrokkenen in ontvangst op zaterdagavond 2 november, wanneer hij in Theater Lampegiet zijn one-man-show ‘Het Huwelijk’ speelt.

 

Diverser publiek
Theater Lampegiet heeft met de WijkJury een groep mensen in huis waaraan het voorstellingen kan toetsen; een groep die niet behoort tot het reguliere theaterpubliek. Voor de vrouwen is deelnemen aan de jury een kans om hun kennis over het Nederlands theater te vergroten. De jury gaat na de voorstelling in gesprek met theatermakers en artiesten, om hun visie op de voorstelling te bespreken en vragen voor te leggen. Het komende seizoen handhaaft Theater Veenendaal de WijkJury. De WijkJury is een nationaal initiatief van theatermaakster Adelheid Roosen. In 2009 richtte zij met succes een WijkJury op in Amsterdam. Inmiddels hebben Den Haag, Utrecht, Groningen en nu ook Veenendaal dit initiatief omarmd.

Meer informatie
De introductie van de WijkJury staat op https://www.lampegiet.nl/informatie/WijkJury/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen