ChristenUnie: ‘Veenendaal energieneutraal in 2035’

Foto:

VEENENDAAL – De fractie van de ChristenUnie (CU) in Veenendaal vindt het belangrijk dat Veenendaal in 2035 energieneutraal is. Dat verklaart de partij naar aanleiding van de Programmabegroting 2019-2022, de uitwerking van het raadsprogramma ‘Iedereen doet mee’.

“Als ChristenUnie herkennen wij ons in de ambities, zoals verwoord in het raadsprogramma, op het gebied van een sociale, duurzame, groene, veilige, ondernemende en bereikbare gemeente. Maar ook het voortvarend inzetten op thema’s zoals het ondergronds aanbrengen van de hoogspanningslijn, de verbreding van de Rondweg-Oost en Energieneutraal 2035 vinden wij als ChristenUnie belangrijk”, aldus fractievoorzitter Tinke Bette-van de Nadort.

Ze vindt dat het college en de gemeenteraad alle taken ter hand moeten nemen. “Niet om alles en iedereen naar onze eigen hand te zetten, maar in het kader van onze verantwoordelijkheid naar burgers en bedrijven in Veenendaal. Als het gaat om de Programmabegroting en de keuzes die voorliggen, nemen wij als ChristenUnie onze verantwoordelijkheid. In het besef dat het belangrijk is om te geloven in een stad waar het niet gaat om ik, maar om wij.”

Bette-van de Nadort vindt het spijtig dat het gemeentebestuur rekening moet houden met de negatieve financiële prognose vanwege de structurele tekorten binnen het sociaal domein en daarmee op de uitvoering van taken. “Terwijl Veenendaal en FoodValley juist golden als voorbeelden hoe de zorg goed georganiseerd kon worden. De beschikbaar gestelde financiële budgetten vanuit het Rijk zijn niet toereikend. Bij de overdacht van taken van het Rijk naar de gemeenten is een substantiële korting toegepast die structureel zwaar drukt op de begroting en daarmee op de uitvoering van taken.”

In de Programmabegroting is helder naar voren gebracht waar de financiële pijnpunten zitten en welke oplossingsrichtingen gevonden kunnen worden. “Toch vinden wij enkele zaken nog onvoldoende en komen – al dan niet met andere partijen – tijdens het debat over de Programmabegroting met wijzigingsvoorstellen. Ons doel is om met elkaar ervoor te zorgen dat wij de titel van het raadsprogramma ‘Iedereen telt mee’ niet uit het oog verliezen bij de te maken keuzes.”

De fractie van de ChristenUnie wenst het college, de raad en de ambtelijke organisatie van onze gemeente alle wijsheid toe in de uitvoering van de taken die gedaan moeten worden ten behoeve van de burgers en bedrijven in Veenendaal. In dit alles Gods onmisbare zorg en zegen van harte toegewenst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen