Veenendaal is stap dichter bij Omgevingsvisie

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

De Kaderstelling Omgevingsvisie Veenendaal vormt de opmaat naar de uiteindelijke Omgevingsvisie die Veenendaal, net als alle overige gemeenten, vanuit de Omgevingswet moet gaan opstellen.

In de Omgevingswet komen alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving samen. Dit moet leiden tot minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. In de vergadering van de raadscommissie van 11 oktober heeft de raad inhoudelijk over de Kaderstelling Omgevingsvisie Veenendaal gesproken. Hierdoor kon deze in de raadsvergadering van donderdag 20 september met hamerslag worden vastgesteld. Met deze vaststelling is Veenendaal weer een stap dichter bij een Omgevingsvisie. Een participatietraject met diverse stakeholders en inwoners is onderdeel van het vervolgproces.

Actualisatie bestemmingsplan Woongebieden 2018
Mede met het oog op de Omgevingswet, is de raad vorig jaar voorgesteld om de bestaande bestemmingsplannen voor de woongebieden van Veenendaal te actualiseren en samen te voegen tot één bestemmingsplan woongebieden.

Dit met uitzondering van het centrumgebied en de wijken Dragonder-oost en Veenendaal-oost. Het doel hiervan is om deze meer in lijn te brengen met het Omgevingsplan, dat met het intreden van de Omgevingswet het bestemmingsplan zal vervangen. De uitgangspunten voor het bestemmingsplan vertalen zich in ruimere bouw- en gebruiksmogelijkheden, aanpassing van de regelgeving in verband met mogelijkheden voor vergunningsvrij bouwen en meer uniforme terminologie. Er zijn tien zienswijzen op het plan ingediend die in sommige gevallen hebben geleid tot een aanpassing op het ontwerpbestemmingsplan.

Tijdens de behandeling in de raadsvergadering vroegen diverse raadsfracties zich af hoe de gemeentelijke communicatie over bestemmingsplanwijzigingen in de toekomst nog beter kan. Wethouder Stroobosscher stelde in een reactie hierop dat de gemeente voldoet aan de wettelijke eisen voor communicatie over bestemmingsplannen en dat bovenwettelijke communicatie verwachtingen schept met mogelijk juridische gevolgen. Tegelijkertijd gaf wethouder Stroobosscher aan graag in gesprek te gaan met de dialooggroep Omgevingsvisie om hier nader over te spreken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen