Gemeente wil meer regie schoonmaakondersteuning

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2021 schoonmaakondersteuning als maatwerkvoorziening aan te bieden. Dat betekent dat de gemeente de mogelijkheid krijgt om beter te onderzoeken of inwoners daadwerkelijk schoonmaakondersteuning vanuit de gemeente nodig hebben. Inwoners kunnen vanaf dat moment alleen van een maatwerkvoorziening gebruik maken als ze een beschikking van de gemeente hebben. Schoonmaakondersteuning is nu een algemene voorziening met een lichte toets. De gemeenteraad neemt over dit voorstel binnenkort een besluit.

In 2020 veranderde de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wet maatschappelijke ondersteuning moet ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Voor huishoudens die gebruik maken van Wmo-voorzieningen geldt landelijk, sinds 1 januari 2020, een tarief van maximaal € 19,00,- per maand. Het zogenaamde abonnementstarief. Schoonmaakondersteuning valt hier ook onder. Voor inwoners met voldoende eigen mogelijkheden of financiële draagkracht is het daardoor aantrekkelijker geworden gebruik te maken van de algemene voorziening schoonmaakondersteuning. Hierdoor staat er druk op de kwaliteit en beschikbaarheid. Daarnaast zien we dat de voorziening de gemeente veel meer geld kost. We willen als gemeente dat inwoners die schoonmaakondersteuning nodig hebben goede hulp blijven houden én dat ondersteuning terecht komt bij de inwoners die het nodig hebben.

Maatwerk

Vanaf eind 2019 zien we het aantal klanten voor schoonmaakondersteuning stijgen met 9,5 procent. De verwachting is dat het aantal blijft stijgen. Om schoonmaakondersteuning aan te kunnen blijven bieden aan inwoners die dit echt nodig hebben,is het voorstel aan de gemeenteraad om van de algemene voorziening schoonmaakondersteuning een maatwerkvoorziening te maken. Hierdoor kunnen we beter onderzoek doen en inwoners ook breder en sneller ondersteunen als er vragen op meerdere gebieden, zoals ook jeugd of werk, zijn.

Met inwoners in gesprek

Als iemand na 1 januari 2021 schoonmaakondersteuning wil ontvangen, gaan we vanuit de gemeente met hem of haar in gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken wat iemand zelf kan en wat deze persoon nodig heeft aan ondersteuning. Zo hebben we een beter overzicht van wie welke ondersteuning kan gebruiken, is er één toegang tot schoonmaakondersteuning en is er meer grip op de kosten.

Inwoners die nu gebruik maken van gemeentelijke schoonmaakondersteuning worden vanaf september geïnformeerd over de exacte wijzigingen. Als inwoners schoonmaakondersteuning willen behouden dan wordt er gekeken naar hun situatie en wat daarin aan schoonmaakondersteuning nodig is. Als schoonmaakondersteuning wordt toegekend dan krijgt die persoon een beschikking voor een bepaalde periode.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen