Kun je bloemen en planten eten?

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Meester Sjors heeft het met ‘eetbare-bloemen-mengsel-zaad’ getest samen met de kinderen van groep 7 en 8 van School Max. Conclusie: de smaak valt tegen. Ze smaken vrij bitter. Meester Sjors geeft graag les over duurzaamheid. Hij deelt zijn kennis en ideeën graag met zijn leerlingen. Meester Sjors weet veel over eetbare bloemen.

Meester Sjors: “rechtstreeks eten uit de natuur zijn we verleerd. En dat is jammer, want de meeste planten zijn niet giftig. Het probleem is dat er wel hele gevaarlijke tussen zitten. Als je er geen verstand van hebt, kun je dus het beste maar niets eten uit je tuin. En je kinderen alleen maar waarschuwen: ‘Pas op! Niet aankomen. Afblijven, ja! Spuug uit’.

Bij de tuinhandel kan je zakjes met ‘eetbare-bloemen-mengsel-zaad’ kopen. Dat doe ik al jaren en uit die zaadjes komen fantastische mooie bloemen. Echt om op te eten, zo lekker zien ze er uit. Dat hebben we getest met groep 7 en 8 van School Max. Conclusie: de smaak valt tegen. Ze proeven vrij bitter. Maar toch leuk om eens gedaan te hebben. En in tijden van nood…

We hebben drie recepten met bloemen uitgevoerd. Met een krop sla uit de groentetuin als basis, hebben we een heerlijke (vond ik, tenminste) Griekse salade gemaakt met eetbare bloemen als garnering. En wat te denken van ice tea. Je maakt ijsblokjes van water met een bloem erin en je serveert thee met een bijzonder ijsklontje.

Het derde recept is een recept met Goudsbloemen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen met hun gele en oranje bloemen. Maar, pluk ze alleen als je het zeker weet. Je kunt ook een zakje zaad kopen en dat ná de zomer zaaien. Dat is ook hét moment dat de natuur dat doet. Wij hebben de rare gewoonte om in het voorjaar te zaaien. En dan moet je de jonge plantjes beschermen tegen vogels. Maar in het najaar heb je daar geen last van. En je hebt in de lente een goede start met frisse, sterke plantjes.

Recept met Goudsbloemen

  • Pluk samen met een volwassene goudsbloemen. Op de foto zie je hoe je ze kunt herkennen.
  • Misschien heb je verse keukenkruiden of gedroogd in een potje. Kies de kruiden die jij lekker vindt en meng ze door de kaas.
  • Besmeer toastjes met jouw roomkaas en leg op elk toastje een goudsbloem.
  • Als je de bloemen te groot vindt, kun je ook de blaadjes van de bloem plukken en daar de toastjes mee bedekken.

Eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen