Reprise Laatste Ronde in Filmhuis Veenendaal

02 aug , 12:04 Nieuws
laatste ronde st 1 jpg sd high september film
VEENENAAL - Op zaterdag 10 augustus draait in Filmhuis Veenendaal de film Laatste Ronde. De voorstelling begint om 20.00 uur. Filmhuis Veenendaal vertoont films in gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein. Het filmvoorstellingen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.
Boekverfilming
Laatste Ronde is de verfilming van het boek Ferrara, geschreven door (sport)journalist Bert Wagendorp. De vier vrienden uit zijn eerdere boek Mont Ventoux zijn inmiddels tien jaar ouder. Vriend Joost, voormalig wetenschapper, heeft een vervallen boerderij gekocht in België en wil die verbouwen tot een sfeervolle bistro. Hij nodigt zijn drie oude fietsvrienden André, Bart en David uit om de hoeve te komen bekijken.
Ouder worden
Voor veel mannen van boven de vijftig is de midlifecrises in meer of minder mate een herkenbaar fenomeen. Het woord valt echter niet in de film Laatste Ronde. Toch zijn het nieuwe project van Joost en de gretigheid waarmee zijn vrienden hem daarbij komen helpen, kenmerkend voor die levensfase. Dat de vrienden allemaal oudere heren geworden zijn, speelt geen enkele rol in hun kijk op het leven: er is nog toekomst genoeg. Joost wil zijn droom werkelijkheid laten worden. Zijn enthousiasme slaat over op de rest. Ze bieden spontaan aan om mee te helpen bij de verbouwing, als vriendendienst. Totaal onvoorbereid en energiek, maar zonder plan, trekken ze in bij Joost en gaan ze aan het werk. Eigenlijk zoals zoveel mensen doen in de tv-serie Ik vertrek. De titel van de film laat echter zien, dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn zal blijken voor de vrienden.
Duurzame vriendschap
Of het einddoel gehaald wordt, is niet het allerbelangrijkst in deze film. Het draait vooral om hoe de vier mannen tijdens de verbouwing omgaan met crises, een geheim, de dochter van één van hen en vooral hoe ze zich blijven verhouden tot elkaar. Is hun vriendschap bestendig? Kunnen ze de zorgeloze vrijheid van hun jongere jaren laten herleven?
Cast
De acteurs spelen hun rollen overtuigend. Wilfried de Jong is André, een ex-crimineel, en gek op wielrennen, hoewel er bijzonder weinig gefietst wordt in Laatste Ronde. Reinout Bussemaker speelt de schrijver Bart die wat gereserveerder is dan de rest. Toneelacteurs Wim Opbrouck (als David) en Leopold Witte (als trotse en enthousiaste Joost) completeren de mannengroep. Barts dochter Anne (Rosa Kreulen) zorgt voor de contrasten. Ze is conservatoriumstudente en moet oefenen terwijl de mannen klussen in de boerderij.
De prachtige locaties, samen met het oud zeer en de humor van de vier maken Laatste Ronde tot een aangename bromance.
Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl.