Films met een vrolijk karakter

23 sep , 11:49 Nieuws
thelma st 2 jpg sd low 2024 universal studios all rights reserved
VEENENDAAL - Maar liefst twee films met een vrolijk karakter worden vertoond in Filmhuis Veenendaal dit weekend. De eerst op zaterdag 28 september om 20.00 uur gaat over twee juwelendieven die in een zomerkamp van jonge mensen met een beperking terechtkomen. De tweede op zondagmiddag 29 september om 14.30 uur heeft als hoofdpersoon een kranige oude dame die met haar scootmobiel op jacht gaat naar de persoon die haar heeft bedrogen met een telefoontruc. In beide films wordt (kleine) criminaliteit gelinkt aan humor.

Un p’tit truc en plus

Een vader en zoon overvallen een juwelierszaak. Om aan de politie te ontsnappen, komen ze bij toeval in een bus terecht die jonge mensen met een verstandelijke beperking naar hun zomerkamp vervoert. Dit is natuurlijk een ideale kans om uit het zicht van de politie te blijven. Maar dan moet je je wel weten aan te passen aan de situatie. Dat lukt de hoofdrolspeler Artus en zijn maatje wonderwel.
Deze film brengt een hommage aan mensen met dat kleine beetje extra waar de titel naar verwijst. Het gaat hier om mensen met het syndroom van Down. De overvallers Paulo en zijn vader Lucien doen zich voor als een pupil met zijn begeleider.  Wat volgt is een chaotische week vol hartverwarmende ervaringen, die hun leven voor altijd zal veranderen. Deze Franse komedie markeert het regiedebuut van zanger en komiek Artus, artiestennaam van Victor Artus Solaro, die zelf de hoofdrol speelt.
Wat deze ontroerende komedie onderscheidt, is de inzet van niet-professionele acteurs met een beperking. Films met acteurs die het syndroom van Down of een aanverwante beperking hebben zijn schaars. ‘Un P’tit Truc en Plus’ toont aan dat het verre van onmogelijk is een geslaagde film te maken met mensen die een afwijking hebben. De bijrolacteurs die de regisseur in het zonnetje zet, mogen dicht bij zichzelf blijven en genieten daar zichtbaar van.

Thelma

De 93-jarige Thelma Post woont nog steeds op zichzelf in Los Angeles. Hoewel haar man twee jaar geleden is overleden, redt ze het nog prima alleen. Haar kleinzoon Danny komt vaak langs om Thelma gezelschap te houden. Thelma wordt op een dag door ‘Danny’ gebeld met de boodschap dat hij vastzit. ‘Danny’ meldt daarbij dat zijn advocaat zo contact opneemt met haar en dat Thelma geld over moet maken. Dit doet Thelma en ze komt er al snel achter dat ze is opgelicht. Omdat ze bot vangt bij de politie, neemt ze het heft in eigen hand. Ze gaat op zoek naar de oplichters en wil haar geld terug.
De humor in ‘Thelma’ is erg geslaagd. Grappen die te maken hebben met de hoge leeftijd van Thelma liggen natuurlijk voor de hand, maar de film bevat ook veel minder voorspelbare grappen. Naast de goede humor heeft ‘Thelma’ ook een erg sterke cast. Met name hoofdrolspeelster June Squibb is ijzersterk als de 93-jarige Thelma. Ze weet haar scherpte, humor maar ook kwetsbaarheid goed te vatten en zet zo een mooi karakter neer. Thelma krijgt hulp van vriend Ben, gespeeld door wijlen Richard Roundtree (Shaft). Haar kleinzoon Daniel is Fred Hechinger, bekend van White Lotus.
Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Kaarten zijn ter plekke te koop. Liever verzekerd zijn van een plekje in de zaal? Boek de tickets op www.filmhuisveenendaal.nl.
Foto: Thelma (Universal Pictures International)