Samenwerking gemeente en bedrijfsleven voor ‘brede welvaart’

Foto: Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal

VEENENDAAL – Samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven moet voor een zogenoemde ‘brede welvaart’ in Veenendaal zorgen.

Met ruim 68.500 inwoners in 2023 en een verwachte groei van 17% tot 2040, staat de gemeente Veenendaal de komende jaren voor verschillende uitdagingen. De gemeente heeft daarom samen met Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) een onderzoek laten uitvoeren naar de kansen en uitdagingen voor de lokale economie. Maandag 1 juli overhandigde prof. dr. ir. Henk Kievit van de Christelijke Hogeschool Ede het rapport aan wethouder Marco Verloop en Gerrit Valkenburg, voorzitter van de BOV.

Foodcluster, ICT en metaal

Het onderzoek wijst uit dat de komende jaren ingezet moet worden op innovatie en samenwerking. De sterke sectoren van Veenendaal: het foodcluster, de ICT en de metaalindustrie, bieden kansen om nieuwe, duurzame producten en diensten te ontwikkelen. Door nieuwe technologieën te stimuleren, zoals kunstmatige intelligentie (AI), kan Veenendaal zich nog beter laten zien als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven.

Marco Verloop, wethouder economie: “We zijn erg enthousiast over de uitkomsten van dit onderzoek. Het laat zien dat Veenendaal veel kansen heeft om de brede welvaart voor haar inwoners te vergroten. De komende periode gaan we samen met de BOV en andere partners concreet invulling geven aan de aanbevelingen uit het onderzoek.”

Woonplek

Om deze ambities te realiseren is samenwerking van belang. De gemeente en BOV willen daarvoor samenwerken met onder andere onderwijsinstellingen en kennisinstituten. Zo willen zij een stimulerend systeem creëren voor innovatie en ondernemerschap. Bovendien kan de gemeente alleen door het inzetten op brede welvaart een prettige woonplek zijn voor alle inwoners.

Gerrit Valkenburg (voorzitter BOV): “Dit onderzoek is een waardevolle leidraad voor de toekomst van de Veenendaalse economie. We zijn ervan overtuigd dat we -door samen te werken- een sterke en duurzame economie kunnen creëren die kansen biedt voor alle bedrijven en inwoners van Veenendaal.”

Toekomst

Wethouder Verloop: “De vervolgstappen van dit onderzoek brengen we nu in kaart. Hierbij zullen we ook aan inwoners, bedrijven en andere partners vragen om mee te denken. We willen als gemeente en bedrijvenkring met hen samenwerken aan een brede welvaart voor Veenendaal.”

Het onderzoek is in zijn geheel in te zien op de website van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen