Het levensverhaal van Amy Winehouse

Marisa Abela as Amy Winehouse and Jack O'Connell as Blake Fielder.
Marisa Abela as Amy Winehouse and Jack O'Connell as Blake Fielder.
Foto: Dutch Filmworks Dean Rogers/Focus Features

VEENENDAAL – Romantiek, drama, maar vooral fantastische muziek. Dat krijgt de bezoeker zaterdag 6 juli in Filmhuis Veenendaal te zien en te horen. Dan wordt de film Back to Black vertoond. Filmhuis Veenendaal verwelkomt zowel leden als niet-leden. Verzekerd zijn van een plekje? Boek kaarten via www.filmhuisveenendaal.nl.

Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw: Amy Winehouse. Deze muzikale biopic toont Amy’s levensverhaal zoals we dit nog niet eerder hebben gezien. De film bevat veel van Amy’s hits en focust op haar buitengewone genialiteit en de humor en eerlijkheid waarmee ze alles deed. Back to Black vertelt het levensverhaal van Amy Winehouse, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes. De film laat echter ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de toxische knipperlichtrelatie met haar grote liefde.

Geromantiseerd

In de recensies wordt de makers van deze biopic, waaronder regisseur Sam Taylor-Johnson (Nowhere Boy), wel eens verweten te veel binnen de lijntjes van het genre te kleuren. In het levensverhaal van de artiest valt alles op zijn plek. De werkelijkheid wordt hier en daar echter wel erg sterk geromantiseerd en van positieve duiding voorzien. Zo blijft de dubieuze rol van de vader onbesproken en komt haar vriend en wat uiteindelijk een dramatische en fatale relatie vol drank en drugs blijkt, er nog redelijk vanaf. We zien alles vanuit het perspectief van Amy zelf. We weten uit de documentaire Amy van Asif Kapadia uit 2015 echter hoe de vork werkelijk in de steel zat.

Geweldige muziek

Toch is deze verfilming van het levensverhaal meer dan de moeite waard en dat is voor een belangrijk deel te danken aan de geweldige muziek. Veel classics  van Amy komen voorbij, zoals ‘What Is It About Men’, van haar debuutplaat Frank (2005), tot ‘Tears Dry on Their Own’, van  de moderne klassieker Back to Black. Marisa Abela, de actrice die Amy zeer geloofwaardig neerzet, vertolkt de songs zelf en doet dat fantastisch. Alleen dat al maakt het bekijken van deze film tot een geweldige belevenis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen