Hypnosen en Àma Gloria in Filmhuis Veenendaal

Nog even bij de therapeut langs (Hypnosen)
Nog even bij de therapeut langs (Hypnosen)
Foto: PR

VEENENDAAL – In Filmhuis Veenendaal draait zaterdag 25 mei om 20.00 uur de droge satire Hypnosen. Op zondagmiddag is om 14.30 uur Àma Gloria te zien. Na dit weekend gaat de zomerprogrammering van Filmhuis Veenendaal in. Dat betekent dat er maar één film per weekend wordt vertoond. Filmhuis Veenendaal draait films in Spectrum aan het Kees Stipplein. De voorstellingen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

In Hypnosen draait het verhaal om twee ondernemers, André en Vera. Ze zien brood in een internationale app die zich richt op de gezondheid van vrouwen. Ze gaan op zoek naar investeerders en volgen een intensief trainingsprogramma om hun idee zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. En passant bezoekt Vera een hypnosetherapeut, die haar van haar rookverslaving moet afbrengen. Dat bezoek blijft niet zonder gevolgen.

De Zweedse filmregisseur Ernst de Geer noemt het lage budget de grootste uitdaging van zijn film. “Daardoor hadden we  niet zoveel opnametijd. Ik vind het leuk om wat te improviseren, maar dat is moeilijk om te doen als je weinig tijd hebt, dus we moesten goed plannen.” De Geer koos voor de hoofdrollen de acteurs Asta Kamma August (Vera) en Herbert Nordrum (André). Hypnosen is een leuke onderhoudende film als je van subtiele humor en een vleugje sarcasme houdt. De situaties zijn soms ongemakkelijk. Het intrigeert om te zien hoe mensen hiermee omgaan en hoe lang ze hiermee doorgaan.

In Àma Gloria gaat het verhaal over de zesjarige Cléo en haar kindermeisje Gloria. Cléo groeit op in Parijs, waar ze wordt opgevoed door de Kaapverdische Gloria. Haar alleenstaande vader is zelden thuis. Cléo en Gloria zijn onafscheidelijk, totdat Gloria een telefoontje krijgt van haar familie: Ze moet dringend terug naar huis om voor haar eigen kinderen te zorgen. Cléo mag dan de zomer bij Gloria in Kaapverdië doorbrengen. Het is het begin van een einde.

Àma Gloria is het solo-regiedebuut van Marie Amachoukeli, die eerder de Camera d’Or won voor Party Girl, samen met haar coregisseurs Claire Burger en Samuel Theis. Àma Gloria is opgedragen aan Laurinda Correia. Amachoukeli: “Laurinda is de vrouw die voor mij zorgde toen ik klein was. Ze werkte als conciërge in het appartementencomplex waar ik woonde. Het was een Portugese immigrante. Toen ik zes was, ging ze met haar man terug naar haar vaderland om een bedrijf te openen en een nieuw leven te beginnen in de buurt van haar familie. Het was de eerste grote schok in mijn leven. We hebben nog steeds contact.”

Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl.

 

Fotobijschrift: Nog even bij de therapeut langs (Hypnosen)

Foto: PR

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen